Siirry pääsisältöön

Onko kohtuutonta vaatia?

 

Tarvitsemme ammattilaisia, kun kohtaamme henkilökohtaisen elämämme tärkeimpiä ja merkityksellisempiä asioita. Tarvitsemme ammattilaisia turvaamaan terveyttä ja hyvinvointia, saattamaan uutta elämää alkuun, hoitamaan sairautta ja tukemaan silloin, kun itse ei jaksa. Tarvitsemme ammattilaisia auttamaan kriisin kohdatessa, kuoleman saapuessa…

Tarvitsemme ammattilaisia kasvatuksessa, ohjaamisessa, opastamisessa. Tarvitsemme ammattilaisia kuntoutuksessa, työkyvyn ylläpitämisessä ja tukemisessa. Tarvitsemme ammattilaisia toimintakyvyn heiketessä, vammautuessa, vanhetessa…

Sote-alan ammattilaiset ovat korkeasti koulutettuja, vahvan ammatti-identiteetin omaavia, sitoutuneita, rautaisia ammattilaisia. Työ vaatii jatkuvaa kehittämistä, kouluttautumista, uuden oppimista. Työ vaatii yhteistyötaitoja, vuorovaikutusta, empatiakykyä. Työ vaatii erittäin paljon erityisosaamista, tehokkuutta ja kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin.

Työelämässä vaatimukset ovat nousseet koko ajan korkeammalle. Pitää kyetä tekemään enemmän, tehokkaammin, joustavammin ja nopeammin.  Tämä yhtälö ei toimi, kun työskennellään ihmisten kanssa. Ihmisiä ei voi laittaa muottiin ja hoitaa liukuhihnalla.

Pakkotahtinen työskentely ja jatkuva tunne siitä, ettei pysty tekemään työtään riittävän hyvin, heikentää työssä jaksamista. Lisävelvoitteet ja vaatimukset ilman vastavuoroista joustamista ovat vieneet jaksamisen äärirajoille. Nyt näyttää pahasti siltä, että ollaan tilanteessa, jossa väsymys ja uupumus ovat katkaisseet kamelin selän. Enää ei jakseta, vaikka työ itsessään on parasta, mitä voi kuvitella.

 Pakosta tulee mieleen, kuka minua auttaa, kun sitä tarvitsen? Kuka minua hoitaa, jos sairastun? Kuka minua hoitaa, kun tulen vanhaksi?  Minä toivon, että se ihminen on työhönsä sitoutunut, osaava, hyvinvoiva ja koulutettu ammattihenkilö.

Onko siis kohtuutonta vaatia sote-alan ammattilaisille parempaa palkkaa? Onko kohtuutonta vaatia riittävää resurssia, joka perustuu yksikön kuormitukseen, hoitoisuuteen ja laatuun, ei lain mukaiseen minimiin?  Onko kohtuutonta vaatia parannuksia työoloihin, mahdollisuutta vaikuttaa työvuorosuunnitteluun ja itsensä kehittämiseen, menestymiseen?

Onko kohtuutonta vaatia, että tämä todellisuus viimeinkin nähtäisiin siten, kuin se on?

Onko kohtuutonta vaatia, että epäkohdat korjataan niin nopeasti, kuin mahdollista?

Minun mielestäni ei ole. Nyt on korkea aika pysähtyä, todeta tilanne, ja lähteä parantamaan tilannetta pala kerrallaan. Sote-alan vetovoima on saatava korjattua, ja pidettävä osaajista kiinni. Yksin siihen ei pysty kukaan, tähän projektiin tarvitaan mukaan koko yhteiskunta.

-Kristiina Riekki, päätoiminen luottamusmies, Tehy PPSHP

Tutustu Tehy PPSHP valtuustovaaliehdokkaisiin osoitteessa https://tehyppshp.fi/tehyvaalit - äänestämällä 21.4. mennessä osallistut arvontaankin, huippupalkintoja! Äänestä pohjoista voimaa valtuustoon!

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei