Siirry pääsisältöön

Kuka palapelin kokoaa?

 Puheenjohtajan uusi vuosi alkaa oikeastaan jo edellisen vuoden marraskuussa. Silloin ”kaatuu” ensimmäinen 10 tuhannen palan palapeli seuraavalle vuodelle ja kokoaminen alkaa. Hyvällä suunnittelulla reunapalat on saatu järjestykseen tammikuun loppuun mennessä, paikoillaan ne lopullisesti ovat sitten vuoden loppuun mennessä. Sisällön kokoaminen on ajoittain haastavaa, kun muutaman palan paikoilleen saamiseksi joutuu ehkä tekemään yhden uuden 500 palan palapelin ensin kokonaan. Koko ajan on monta nurkkaa kesken ja välillä taivaan ja veden sinet sekoittuvat, mutta lopussa kiitos seisoo.

Olen aikoinaan parantanut maailmaa ja hoitoalan epäkohtia paljon kahvipöytäkeskusteluissa, kunnes huomasin, etteivät ne asiat vaan tule hoitumaan sillä tavalla. On käärittävä hihat ja nostettava epäkohdat esille ja vietävä ne sellaisten ihmisten tietoisuuteen, jotka voivat niihin vaikuttaa paikallisesti kuin valtakunnan tasollakin. Tästä syystä teen nyt tätä työtäni täydellä sydämellä ammattiosaston jäsentemme eteen. On erityisen tärkeää, että vaikutat sinua koskeviin asioihin.  Tehyn valtuustovaalit ovat nyt parhaillaan menossa. Valtuusto vastaa Tehyn jäsenten edunvalvonnasta ja hyväksyy työehtosopimukset. Sen tehtävänä on myös miettiä ratkaisuja työtaistelutoimiksi sekä päättää liiton toiminnan linjauksista ja kannanotoista alaa koskeviin asioihin. Meidän ammattiosastosta on useita jäseniä ehdolla Tehyn valtuustovaaleissa. Meidän ” pohjoista voimaa” on nyt hyvä saada mahdollisimman paljon valtuustoon päättämään edellä mainituista asioista.  Äänestysaikaa on jäljellä 21.4.2021 23.59 asti. Se on sinun käsissäsi - äänestä!

Kunta-alan pääsopijajärjestöt valmistautuvat jo ensi kevään työehtosopimusneuvotteluihin. Ammattiosastoille on tullut tavoitekysely, jolla kartoitetaan jäsenistön ajatuksia seuraavan neuvottelukierroksen tavoitteille. Olemme laittaneet kyselyn ammattiosaston sivulle ja toivon, että mahdollisimman moni jäsenistämme vastaisi kyselyyn. Tällä tavoin palapeliini saadaan rakennettua taas yksi kohta täyteen. Ammattiosaston kevät kokoukseen teen yhteenvetoa noista vastauksista ja siellä voimme hioa vielä ajatuksia tavoitteistamme, jotka sitten laitan eteenpäin Tehy Ry:lle. Tässäkin sinulla on mahdollisuus vaikuttaa.

Tämä vuosi on jo työllistänyt paljon henkilöstönedustajia paikallisneuvotteluilla, organisaatiouudistukseen ja ensihoidon siirtymiseen liittyvillä asioilla ja työllistää eteenpäinkin. Välillä mietin, että jos kristallipallo-kursseja joku järjestäsi niin tässä tilanteessa sellainen tulisi tarpeeseen. Vaikka huoli huomisesta ei olekaan äärimmäisen suuri, mutta se on olemassa - ei käy kiistäminen. Kun joutuu katsomaan asioita pääasiallisesti laajasta näkökulmasta, tulee välillä olo, ettei palapeli tule ikinä valmiiksi. Samalla yksiköistä tulevat viestit henkilöstön puutteesta, jaksamisesta ja venymisestä antavat lisäpuhtia työn tekemiseen. On vain harmittavaa, että pienetkin asiat etenevät monesti hitaasti tämän hetken pyörityksessä. Samalla haluan muistuttaa, että on meillä jotakin hyvää ja positiivistakin ihan varmasti joka työyhteisössä. Haastan meidät kaikki mukaan positiiviseen toukokuuhun!

-Outi Puoskari, puheenjohtaja Tehy PPSHP

Tutustu Tehy PPSHP ehdokkaisiin Tehyn valtuustovaaleissa osoitteessa https://tehyppshp.fi/tehyvaalit - äänestysaikaa on 21.4. asti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nykyisyydestä kohti tulevaisuutta

Työsopimuksella myymme työnantajalle aikaamme ja osaamistamme vastiketta vastaan. Venymisestä ja joustamisesta ei siinä kaupassa ole sovittu. Kevään ja alkukesän aikana käytiin työehtosopimusneuvotteluita ja niitä joiltain osin vauhditettiin ylityö - ja vuoronvaihtokielloin. Mm. valmiuslain säädösten voimassa olon vuoksi tätä käytettiin marginaalisesti ja hetkellisesti. Joustaminen keskeytettiin pieneksi ajaksi mutta ongelmat alkoivat kasautua ilman isompia viiveitä. Tästä on helppo muodostaa se johtopäätös, että palveluntuotanto terveydenhuollossa pysyy pystyssä pitkälti pienipalkkaisten työntekijöiden joustamisen ja työajoista tinkimisen avulla.  Tehy PPSHP on vuosien aikana ollut edistämässä paikallista sopimista liittyen joustamiseen. Meillä on käytössä lisätyö ja tuottavan toiminnan malli, sisäisen keikkailunmalli, hälytysraha malli ja varallaolo malli , jotka kaikki poikkeavat kokonaan tai merkittävästi siitä, mihin työehtosopimus antaa mahdollisuuden.   Työntekijällä on mahdolli

Kuka hoitaa ja missä hoidetaan Pohjois-Pohjanmaan alueen hoitoa tarvitsevat tulevana kesänä?

Kunnat ja kuntayhtymät vastaavat siitä, että ihmiset saavat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen palvelut, kun niitä tarvitsevat. Kyseisten toimintojen henkilöstöllä on vakava huoli siitä, miten tämä saadaan toteutettua tulevana kesänä. Tilanne vaikuttaa huolestuttavalta siksi, että henkilöstön lakisääteiset kesälomat lähestyvät ja ammattilaisten rekrytointi on vaikeutunut. Kulunut vuosi on ollut sote-palveluissa ja varhaiskasvatuksessa haastava. Työkuormaa on lisännyt koronatyö, jota tehdään oman perustehtävän ohella: koronaan sairastuneiden hoitoon valmistautuminen, jäljitystyö, testaaminen, rokottamiset ja niiden järjestelyt. Huoli on hoitovelasta, joka on syntynyt, kun sote-palveluihin ei hakeuduta ja tai sitä ei ole saatavilla rajoituksien takia . On jouduttu siirtämään omia lakisääteisiä työtehtäviä, jotta saadaan hoidettua koronan myötä tulleet lisätyöt . Tämä tilanne, joka edelleen jatkuu, ajaa henkilöstön yhä tiukemmalle jo ennestään resurssipulasta kärsiv

Vetovoimasta pitovoimaan

Marraskuun pimeyteen on ehkä vihdoin luvassa edes vähän valoa lumen muodossa. Ainakin omassa mielessä se heti muodostuu positiiviseksi signaaliksi ja antaa voimaa jaksaa siihen asti, kun aurinko taas valollaan alkaa meitä helliä. Tämä poikkeuksellinen vuosi on kohta kahlattu ja opittu paljon uutta, muokattu vanhaa ja selvitty. Se on vaatinut jollain tasolla veronsa, mutta tärkeintä on muistaa, että yhdessä olemme enemmän. Aktiivisesti asioita esiin nostamalla ja niihin yhteistuumin ratkaisuja etsien pääsemme määränpäähän, oli se sitten mikä milloinkin. Julkisuudessa puhutaan nyt paljon terveydenhuollon henkilöstön tarpeellisuudesta ja saatavuudesta. Tätä asiaa on toitotettu useamman vuoden ajan ja nyt se sitten realisoituu myös meillä. Lääkkeet sen hoitamiseen ovat kovin vähäiset tällä hetkellä. Siitäkin syystä meidän on uusittava ajattelua vetovoiman suunnasta myös pitovoimaan. Vetovoimainen työpaikka ja osaava henkilöstö - elämäsi työpaikka.  Tämä on juurikin näin. Mihin meidän elämä