Siirry pääsisältöön

Pelastusohjelma vai valojen sammutus?


Meillä on Suomessa ala, missä ihminen ei voi vaihtaa työpaikkaansa, vaihtaa alaansa, eikä osallistua perustuslain takaaman oikeuden mukaiseen työtaisteluun. Koulutettu hoitohenkilökunta saa sinivaloja seinille, banaaneja ja itsetulostettavia kiitoskortteja palkkioksi siitä työstä, mikä on todettu niin monen päättäjän suulla korvaamattomiksi huippuosaajiksi. Silti tämä arvostus ei näy tilinauhassa eikä sitä haluta korjata rahalla, vaan pakolla. Miksi päättäjät vihaavat niin paljon hoitajia?

Tehy ja Super lakkoilivat kaksi viikkoa. Lakko maksoi työnantajapuolelle paljon. Sitä hoitovelkaa kurotaan vielä umpeen pitkään. Olisiko pitänytkin käyttää rahat hoitajien palkkoihin? Kahden viikon lakko osoitti sen, että hoitajien tekemää työtä ei pystynyt kukaan korvaamaan. Tarvittiin huippuosaajia, ja sellaiseksi ei taipunut edes saman erikoisalan lääkäri. Lakko uhkasi laajentua ja ruuvi kiristyä. Silloin perhe- ja peruspalveluministeri Linden totesi, että rahan sijaan annetaan raippaa.

Hoitajat: Aloitetaan laaja lakko.
Pakkolaki-Aki: Sitten tehdään pakkotyölaki!

Ei ole mitään mieltä käydä lakkoa, jossa työnantajapuoli sanelisi yksipuolisesti ketkä lakkoilevat ja ketkä eivät. Pakkotyölain luonnos oli muotoiltu siten, että käytännössä sitä olisi voinut soveltaa lähes kaikkeen erikoissairaanhoidon toimintaan. Lakolla ei olisi ollut mitään vaikuttavuutta. Mutta nyt ei todellakaan luovuteta.

Hoitajat: Laaja lakko peruuntuu.
Pakkolaki-Aki: Ei tehdä lakia.

Laitetaan seuraava vaihde silmään. Tehy ei luovuta, vaikka ministeri Linden meitä niin vihaakin. Rupeamme valmistelemaan järeämpiä keinoja, kuten joukkoirtisanoutumista. Nyt näytetään yhdessä, että me emme alistu tällaiselle. Tämä ratkeaa sovulla, ei pakolla. Sopu saadaan rahalla.

Hoitajat: Me irtisanoudutaan.
Pakkolaki-Aki: Tehdään pakkotyölaki!

Potilasturvallisuuden vaarantuminen ei ole mitenkään lakkotilanteen aiheuttama ohimenevä ilmiö. Potilasturvallisuus on vaarantunut jo vuosia viikottain ja päivittäin, ja tämä rotko tuntuu vain syvenevän. Työvuoroista puuttuu osaajia: Joskus mennään suunnitellusti minimihenkilöstöllä, koska työvoima ei ole. Joskus ei vaan saada sijaista, koska palkkaus ja työolot eivät houkuttele. Joskus osaajat puuttuvat siksi, että perehdytystä työtehtäviin ei saada tai se on puutteellista. Potilasturvallisuuden vaarantuminen on siis alamme arkipäivää ja vastuu siitä on vain ja ainoastan työnantajapuolella. Potilasturvallisuuden vaarantumisesta tulee kannella aluehallintovirastoon - tehdään yhdessä potilasturvallisuuden arkitilanne näkyväksi!

Tehy ja Super haluavat korjata tämänkin asian pelastusohjelmalla. Pelastusohjelmalla nostetaan sote-alan peruspalkkatasoa viiden vuoden ajan 3,6% normaalien korotusten lisäksi. Sillä palautetaan alamme vetovoima ja pitovoima, estetään koulutetun hoitohenkilökunnan ja alaa opiskelevien loppuunpalaminen ja valuminen pois tästä työstä, johon he ovat sydämellään halunneet tai josta he haaveilevat. Palkat on kerta kaikkiaan nostettava pois siitä palkkakuopasta, jonka kaivamisen pääministeri Paasikivi mahdollisti toisen maailmansodan jälkeen toteamalla ”Eikö 30 markkaa ole naisille vähän liikaa?”

Suomessa on hoitajapula. Tämä näkyy TEM:n ammattibarometristä, tämä kuuluu alan johtajien suusta ja näkyy yksiköiden vajaissa työvuorolistoissa. Alalle opiskelevat pohtivat, hakevatko sittenkään oikeuksiaan Valvirasta, ja nykyinen työvoima ruuhkauttaa jo nyt Valviraa poistattamalla ammatinharjoittamisoikeuksiaan - ettei heitä voisi pakottaa töihin. Suomessa ei ole pulaa opettajista, kirjastonhoitajista tai maatalouslomittajista. Siksi tarvitaan yksilöllinen ratkaisu hoitajien palkkojen korotukseen. Rahaa meillä on, se on arvovalinta mihin se käytetään.

Mikäli sote-alamme palkkoja ja työoloja laiteta kuntoon pelastusohjelmalla, olemme kohta lakon kaltaisessa tilassa. Eli joudumme tilanteeseen, jossa ensin meillä on osaajia vain hoitamaan ne kaikkein kiireellisimmät hoidot ja henkeä pelastavat toimenpiteet. Ei voida puhua enää hyvinvointiyhteiskunnasta, jos joudumme miettimään, ketä hoidetaan ja mitä sairauksia hoidetaan. Saavatko vain he hoitoa, joilla on siihen rahaa? Lopulta tuo tilanne johtaisi siihen, että viimeinen hoitaja sammuttaa valot sairaalasta.

-Tatu Tiala, laillistettu sairaanhoitaja, ay-aktiivi

21.4.2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammatt...

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei...