Siirry pääsisältöön

Hoitajakriisi on ratkaistava nyt

Korona-aika on osoittanut jälleen kerran hoitoalan korvaamattomuuden koko yhteiskunnan kannalta. Me olemme toimineet etulinjassa väännössä, joka on käyty näkymätöntä virusta vastaan. Siitä hatunnosto kaikille meille!

Tulokset ovat olleet kansainvälisessä tarkastelussa hyviä, koska Suomessa tauti on loppuviimein aiheuttanut vähän tuhoa muihin maihin verrattuna. Meidän ei ole tarvinnut laittaa maata täysin seis. Ravintolat ovat kiistatta olleet kiinni noin kuukauden verran suurimmassa osassa valtakuntaa, mutta esimerkiksi Ranskassa ne ovat nyt olleet viisi kuukautta säpissä. Tämä ruokakulttuurin ja gourmetin todellisessa kehdossa.

Maan hallitus on tehnyt kaikesta kritiikistä huolimatta kovasti töitä koronan torjumiseksi. Viestinnällisiä kommervenkkeja ja kiistattomia kämmejä on toki matkan varrella, mutta esimerkiksi vuonna 2020 annettiin noin sata koronaan liittyvää lakiesitystä, ja lisäksi vielä valmiuslain käyttöönottoon ja soveltamiseen liittyvät asetukset. Varsinkin viimeksi mainittu ei kyllä kohdellut meitä hoitajia reilusti ollen vääränlaista pakkositouttamista.  

Toisaalta taisipa vasta maassa olla hallitus, joka olisi ollut valmis viemään pakkolaeilla sunnuntailisät ja vuosilomia. Lopputulemaksi tuli lomarahojen leikkaus kiristyskikytyksellä. Eipä tainnut tuokaan lisätä hoitoalan vetovoimaa.

Kyllä meitä hoitajia voitaisiin kuitenkin sitouttaa reilumminkin. Rahalla. Mikään ei tätä nytkään estä, koska nykyinen maan hallitus on myöntänyt kunnille ja kuntayhtymille reilusti koronatukia. Eri puolilla maata onkin tehty esityksiä hoitoalan koronalisistä kuntapäättäjien toimesta.

Ei Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissäkään aivan tyystin työntekijöitä ole unohdettu, koska sen hallitus teki alkuvuodesta 2021 hyvän taloudellisen tuloksen myötä linjauksen 400 euron liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuuriseteleistä henkilöstölle.

Korona tulee toivottavasti katoamaan tulevaisuudessa historiaan. Sen jälkeenkin tarvitaan meitä osaavia hoitajia. Alan todellinen kriisin syvyys tulee paljastumaan yhä karumpana reilun kymmenen vuoden sisään eläköitymisten ja ikärakenteen yleisen vanhenemisen myötä. On todella hankala yhtälö, kun hoitajia on aina vain vähemmän ja hoidettavia yhä enemmän.

Toimeen tilanteen korjaamiseksi pitäisi ryhtyä välittömästi, tai itse asiassa hösseliksi olisi pitänyt laittaa jo kauan aikaa sitten. Tehyn tulisikin mielestäni suunnata edunvalvontaansa entistä enemmän päättäville tahoille. Itse toimin myös tuolla toisella saralla, toinen hattu päässäni.

Puoluepoliittinen jengini tekikin allekirjoittaneen aloitteesta oman valtakunnallisen linjauksensa hoitajakriisin ratkaisemiseksi. Toivon todellakin, että kaikki muutkin puolueet esittelisivät teesinsä asian suhteen. Koska niin vain on, että maan hallitus ja eduskunta tulevat määrittämään hyvin pitkälle myös hoitoalan tulevaisuuden.

Tehyn valtuustoon tarvitaankin myös päättäjiä, jotka näkevät erityisen laajan kuvan yhteiskunnallisesta edunvalvonnasta. Olen käytettävissä ehdokkaana Tehyn vaaleissa Vasemmiston ja sitoutumattomien listalta. 

-Olli Kohonen, sairaanhoitaja OYS os. 88

Tutustu Tehy PPSHP valtuustovaaliehdokkaisiin osoitteessa https://tehyppshp.fi/tehyvaalit - äänestysaikaa on 21.4. ja äänestämällä pääset vaikuttamisen lisäksi myös huikeiden palkintojen arvontaan!!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei