Siirry pääsisältöön

Hoitajakriisi on ratkaistava nyt

Korona-aika on osoittanut jälleen kerran hoitoalan korvaamattomuuden koko yhteiskunnan kannalta. Me olemme toimineet etulinjassa väännössä, joka on käyty näkymätöntä virusta vastaan. Siitä hatunnosto kaikille meille!

Tulokset ovat olleet kansainvälisessä tarkastelussa hyviä, koska Suomessa tauti on loppuviimein aiheuttanut vähän tuhoa muihin maihin verrattuna. Meidän ei ole tarvinnut laittaa maata täysin seis. Ravintolat ovat kiistatta olleet kiinni noin kuukauden verran suurimmassa osassa valtakuntaa, mutta esimerkiksi Ranskassa ne ovat nyt olleet viisi kuukautta säpissä. Tämä ruokakulttuurin ja gourmetin todellisessa kehdossa.

Maan hallitus on tehnyt kaikesta kritiikistä huolimatta kovasti töitä koronan torjumiseksi. Viestinnällisiä kommervenkkeja ja kiistattomia kämmejä on toki matkan varrella, mutta esimerkiksi vuonna 2020 annettiin noin sata koronaan liittyvää lakiesitystä, ja lisäksi vielä valmiuslain käyttöönottoon ja soveltamiseen liittyvät asetukset. Varsinkin viimeksi mainittu ei kyllä kohdellut meitä hoitajia reilusti ollen vääränlaista pakkositouttamista.  

Toisaalta taisipa vasta maassa olla hallitus, joka olisi ollut valmis viemään pakkolaeilla sunnuntailisät ja vuosilomia. Lopputulemaksi tuli lomarahojen leikkaus kiristyskikytyksellä. Eipä tainnut tuokaan lisätä hoitoalan vetovoimaa.

Kyllä meitä hoitajia voitaisiin kuitenkin sitouttaa reilumminkin. Rahalla. Mikään ei tätä nytkään estä, koska nykyinen maan hallitus on myöntänyt kunnille ja kuntayhtymille reilusti koronatukia. Eri puolilla maata onkin tehty esityksiä hoitoalan koronalisistä kuntapäättäjien toimesta.

Ei Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissäkään aivan tyystin työntekijöitä ole unohdettu, koska sen hallitus teki alkuvuodesta 2021 hyvän taloudellisen tuloksen myötä linjauksen 400 euron liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuuriseteleistä henkilöstölle.

Korona tulee toivottavasti katoamaan tulevaisuudessa historiaan. Sen jälkeenkin tarvitaan meitä osaavia hoitajia. Alan todellinen kriisin syvyys tulee paljastumaan yhä karumpana reilun kymmenen vuoden sisään eläköitymisten ja ikärakenteen yleisen vanhenemisen myötä. On todella hankala yhtälö, kun hoitajia on aina vain vähemmän ja hoidettavia yhä enemmän.

Toimeen tilanteen korjaamiseksi pitäisi ryhtyä välittömästi, tai itse asiassa hösseliksi olisi pitänyt laittaa jo kauan aikaa sitten. Tehyn tulisikin mielestäni suunnata edunvalvontaansa entistä enemmän päättäville tahoille. Itse toimin myös tuolla toisella saralla, toinen hattu päässäni.

Puoluepoliittinen jengini tekikin allekirjoittaneen aloitteesta oman valtakunnallisen linjauksensa hoitajakriisin ratkaisemiseksi. Toivon todellakin, että kaikki muutkin puolueet esittelisivät teesinsä asian suhteen. Koska niin vain on, että maan hallitus ja eduskunta tulevat määrittämään hyvin pitkälle myös hoitoalan tulevaisuuden.

Tehyn valtuustoon tarvitaankin myös päättäjiä, jotka näkevät erityisen laajan kuvan yhteiskunnallisesta edunvalvonnasta. Olen käytettävissä ehdokkaana Tehyn vaaleissa Vasemmiston ja sitoutumattomien listalta. 

-Olli Kohonen, sairaanhoitaja OYS os. 88

Tutustu Tehy PPSHP valtuustovaaliehdokkaisiin osoitteessa https://tehyppshp.fi/tehyvaalit - äänestysaikaa on 21.4. ja äänestämällä pääset vaikuttamisen lisäksi myös huikeiden palkintojen arvontaan!!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuka hoitaa ja missä hoidetaan Pohjois-Pohjanmaan alueen hoitoa tarvitsevat tulevana kesänä?

Kunnat ja kuntayhtymät vastaavat siitä, että ihmiset saavat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen palvelut, kun niitä tarvitsevat. Kyseisten toimintojen henkilöstöllä on vakava huoli siitä, miten tämä saadaan toteutettua tulevana kesänä. Tilanne vaikuttaa huolestuttavalta siksi, että henkilöstön lakisääteiset kesälomat lähestyvät ja ammattilaisten rekrytointi on vaikeutunut. Kulunut vuosi on ollut sote-palveluissa ja varhaiskasvatuksessa haastava. Työkuormaa on lisännyt koronatyö, jota tehdään oman perustehtävän ohella: koronaan sairastuneiden hoitoon valmistautuminen, jäljitystyö, testaaminen, rokottamiset ja niiden järjestelyt. Huoli on hoitovelasta, joka on syntynyt, kun sote-palveluihin ei hakeuduta ja tai sitä ei ole saatavilla rajoituksien takia . On jouduttu siirtämään omia lakisääteisiä työtehtäviä, jotta saadaan hoidettua koronan myötä tulleet lisätyöt . Tämä tilanne, joka edelleen jatkuu, ajaa henkilöstön yhä tiukemmalle jo ennestään resurssipulasta kärsiv

Mitä on kustannusvaikutus?

Lumikinokset alkavat pikkuhiljaa sulamaan ja muuttumaan vesilammikoiksi. Jäisille teille levitetyt hiekat ja muu pöly muuttuvat keväiseksi rapakeliksi. Tämä on välttämätön välivaihe kohti lempivuodenaikaani kesää kohti mentäessä.  Maailma on ollut koronan kurimuksessa kovin suljettu eikä kevään rapaa pääse pakoon kotoisia metsiämme pidemmälle. Kesälläkään ei vielä varmasti rajat aukene, mutta ainakin on lämmintä. Valoa kohti mennään myös neuvottelurintamalla. Valo saapuu seuraavana keväänä. V iime neuvottelukierroksella viimeinkin sementoitiin päätös omasta sote-sopimuksestamme. Seuraava neuvottelukierros tulee sekin olemaan historiallinen, kun tuohon sopimukseen saadaan kansien väliin työ- ja virkasuhteidemme ehdot. Kunta-alalla alamme erityispiirteet ovat jääneet kauan huomioimatta täysmittaisesti, koska olemme joutuneet luovimaan aivan liian monen ammattiryhmän kanssa samassa pöydässä. Nyt saamme kirjattua niitä asioita, joita olemme aina aiemminkin tuoneet pöytään.  Ei se tule olem

Onko kohtuutonta vaatia?

  Tarvitsemme ammattilaisia, kun kohtaamme henkilökohtaisen elämämme tärkeimpiä ja merkityksellisempiä asioita.  Tarvitsemme ammattilaisia turvaamaan terveyttä ja hyvinvointia, saattamaan uutta elämää alkuun, hoitamaan sairautta ja tukemaan silloin, kun itse ei jaksa. Tarvitsemme ammattilaisia auttamaan kriisin kohdatessa, kuoleman saapuessa… Tarvitsemme ammattilaisia kasvatuksessa, ohjaamisessa, opastamisessa. Tarvitsemme ammattilaisia kuntoutuksessa, työkyvyn ylläpitämisessä ja tukemisessa. Tarvitsemme ammattilaisia toimintakyvyn heiketessä, vammautuessa, vanhetessa… Sote-alan ammattilaiset ovat korkeasti koulutettuja, vahvan ammatti-identiteetin omaavia, sitoutuneita, rautaisia ammattilaisia. Työ vaatii jatkuvaa kehittämistä, kouluttautumista, uuden oppimista. Työ vaatii yhteistyötaitoja, vuorovaikutusta, empatiakykyä. Työ vaatii erittäin paljon erityisosaamista, tehokkuutta ja kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin. Työelämässä vaatimukset ovat nousseet koko ajan korkeammalle