Siirry pääsisältöön

Elämme tällä hetkellä mielenkiintoista aikaa

Työtä on enemmän kuin tekijöitä. Yhtälö on mahdoton. Toisaalta kuulemme päivittäin sanan budjettikuri ja säästäminen, toisaalta töitä pitää tehdä entistä enemmän, jotta kaikki tarvitsevat saavat hoitoa. Pätevien sijaisten puute pakottaa meitä venymään. Jokaisen on kuitenkin muistettava, että oma jaksaminen on huomioitava, elämää on oltava muuallakin kuin sairaalan seinien sisällä. Liika venyminen kostautuu väsymisenä ja työhyvinvointi kärsii. Ammattiosastomme aktiivit ovat työpaikoillaan valppaina ja vastuussa siitä, että työtaakka ei nouse kohtuuttomuuksiin. Siihen on puututtava. Budjetissa pysyminen ei tarkoita hoitohenkilökunnan selkänahasta ottoa. Nyt tarvitaan työyksiköissä ideoita työn kehittämisestä ja toimintatapojen muutoksista. niitä kannattaa tuoda rohkeasti esille.
Ammattiosasto on neuvotellut kutsurahasta, jolla edes hieman korvataan menetettyä vapaa-aikaa ja ennakoimattomuutta elämässä. Olemme myös ottaneet kantaa resurssien päivittämiseen. Siitä toivottavasti tullaan näkemään suunnitelma tulevassa strategiassa. Määräaikaisuudet ja työaikapankin käyttöönotto ovat myös keskeisiä neuvotteluasioita.
Tänä keväänä, maaliskuun lopussa pidetään Tehyn liittokokous- ja valtuuston vaalit. Liittokokous pidetään joka neljäs vuosi. Se linjaa Tehyn toimintaa eteenpäin. Liittokokouksessa valitaan järjestölle puheenjohtaja ja hallitus. Valtuuston jäsenet valitaan samaan aikaan vaaleilla kuin liittokokousedustajatkin. Ehdokasasettelu on päättynyt ja toivottavasti tulossa on reipas ja reilu vaali”taistelu”. Tietoja vaaleista ja ehdokkaista löytyy Tehyn nettisivuilta. Omassa ammattiosastossamme on useita ehdokkaita ja onkin toivottavaa, että mahdollisimman moni pääsee läpi. Olemmehan Suomen suurin ammattiosasto, yli 2700 jäsentä!
Ehdokkaidemme läpimeno varmistetaan mahdollisimman hyvällä äänestysprosentilla.
Jokaisen velvollisuus on äänestää. Vain siten varmistamme että enemmistö päättää mitä jatkossa päätetään.
//Marja Niskasaari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei