Siirry pääsisältöön

Joustavasti kohti kesää

 

Korona tuli ja muutti maailmaamme. On pitänyt jaksaa, joustaa ja taas jaksaa. Tulevaan kesään on ladattu odotuksia tilanteen helpottamisesta ja kesälomia suunnitellaan jo kovasti. Eletty vuosi on laittanut miettimään työoloihin liittyviä asioita. Minkälaiset työolot työpaikoilla olivat ennen koronaa ja miltä mahtaakaan näyttää, kun pandemia joskus hellittää? Tuottavuus, tehokkuus ja ketterä toiminta on monia kertoja kuultu meidän työnantajamme esityksissä. Erityisesti Tulevaisuuden sairaalan ja tähän hetkeen ajankohtaisen organisaatiomuutoksen alla. Veto- ja pitovoima sekä koulutetun hoitohenkilöstön saatavuus haastaa paikallisesti ja myös valtakunnallisesti. 


Työoloista puhutaan paljon, mutta mitä ne oikein ovat? Yleinen käsitys on, että työolot ovat terveen, turvallisen ja tuottavan työn perusta. Hyvät työolot edistävät työhyvinvointia ja toisaalta työolot voivat olla uhka työntekijän työhyvinvoinnille. Työn voimavaratekijöinä voidaan pitää esimerkiksi joustavia työaikoja, mielekästä työtä, sopivaa työmäärää ja siihen käytettyä aikaa ja sopivasti vastuuta. Työn kuormitustekijöinä voivat olla esimerkiksi joustamattomat työajat ja ylityöt, omien arvojen vastainen toiminta ja kiire. 


Edellä mainituista tekijöistä joustavat työajat ovat merkityksellisiä työntekijöille. Organisaatiossa tehdään työtä erilaisissa yksiköissä ja moninaisissa työvuoroissa. Työn ja perhe/yksityiselämän yhteensovittaminen vaatii yksiköissä mm. osaamista, tiettyä tahtotilaa ja myös tasapuolista kohtelua. Kaikilla työntekijöillä on erilaiset tarpeet. Joillekin se tarkoittaa perhe-elämää ja harrastuksia, toisille jotakin ihan muuta. Joustaviin työaikoihin ja niiden toteutumiseen vaikuttavat yksikössä käytössä olevat resurssit ja niiden tarkoituksenmukainen käyttö. Joustavuus ja työajat ovat kuitenkin tekijöitä, joita ei voi  kaikessa työssä ihan vapaasti organisoida. Työaikoihin tulisi pystyä vaikuttamaan, ja näitä vaikutusmahdollisuuksia tulisi lisätä. Työntekijöiden tuntemus ja työntekijöiden kuulluksi tuleminen on ensiarvoisen tärkeää. Työnantajan vastuulla on järjestää työolot toimiviksi ja turvallisiksi työntekijöilleen. Toimivat joustavat työajat (= työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen) lisäävät tervettä, turvallista ja tuottavaa työtä työpaikoilla. 


Mikä tai kuka joustaa?Joustaminen on jossain määritelmässä avattu tarkoittavan taipumista, myötäämistä ja kimmoisuutta, olla taivutettavissa tai kyetä taipumaan voiman vaikutuksesta. Hoitotyössä tämä joustavuus näkyy hoitajien joustamisena työnantajan tarpeisiin, milloin ylimääräiseen työvuoroon/ylitöihin tai joustamisena jäädä ”hetkeksi” yli suunnitellun työvuoron, kun töistä ei vain pääse lähtemään ajoissa kotiin. Asiakasta/potilasta ei voi jättää hoitamatta, ja hoitaja joustaa tänään ja ehkä myös huomennakin. Silloin, kun tarvitaan. Tämä näyttäytyy olevan enemmän sääntö, kuin poikkeus sote-alan työpaikoilla. Sijaista ei ehkä ole ehditty hankkimaan tai sitä ei ole onnistuttu rekrytoimaan. Näistä pienistäkin joustoista tulisi saada kunnollinen korvaus. 


Onko työoloihin liittyviä kysymyksiä sosiaali- ja terveysalojen työpaikoilla yritetty aidosti ratkoa? Onko työolot kunnossa? Jos vastaus olisi kyllä, miksi ja mistä syystä yksittäisen työntekijän arjessa esiintyviä työoloihin liittyviä kysymyksiä tulee edunvalvontaan lähes päivittäin? Ongelmia on ja niistä pitää puhua ja niihin rohkeasti löytää ratkaisuja. Sote-alan työolot, palkkaus , koulutus- ja urakehitysmahdollisuudet tulee saada kuntoon alan veto- ja pitovoiman takaamiseksi. Nyt ja tulevaisuudessa tarvitaan ammattitaitoista, koulutettua henkilökuntaa kaikkiin  sosiaali- ja terveysalan työtehtäviin. Tehyläiset valitsevat nyt äänestämällä joukostaan ne, jotka päättävät työelämään liittyvistä asioista seuraavat neljä vuotta. 

Vaikuta sinäkin ja käytä ääntäsi!


-Petra Ukonsaari, alueluottamusmies Oulaskangas, Tehy PPSHP


Tutustu Tehy PPSHP ehdokkaisiin Tehyn valtuustovaaleissa osoiteessa https://tehyppshp.fi/tehyvaalit - Äänestä pohjoista voimaa valtuustoon 21.4. mennessä, samalla osallistut aivan huikeiden palkintojen arvontaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammatt...

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei...