Siirry pääsisältöön

Mitä on kustannusvaikutus?

Lumikinokset alkavat pikkuhiljaa sulamaan ja muuttumaan vesilammikoiksi. Jäisille teille levitetyt hiekat ja muu pöly muuttuvat keväiseksi rapakeliksi. Tämä on välttämätön välivaihe kohti lempivuodenaikaani kesää kohti mentäessä. 
Maailma on ollut koronan kurimuksessa kovin suljettu eikä kevään rapaa pääse pakoon kotoisia metsiämme pidemmälle. Kesälläkään ei vielä varmasti rajat aukene, mutta ainakin on lämmintä.

Valoa kohti mennään myös neuvottelurintamalla. Valo saapuu seuraavana keväänä. Viime neuvottelukierroksella viimeinkin sementoitiin päätös omasta sote-sopimuksestamme. Seuraava neuvottelukierros tulee sekin olemaan historiallinen, kun tuohon sopimukseen saadaan kansien väliin työ- ja virkasuhteidemme ehdot. Kunta-alalla alamme erityispiirteet ovat jääneet kauan huomioimatta täysmittaisesti, koska olemme joutuneet luovimaan aivan liian monen ammattiryhmän kanssa samassa pöydässä. Nyt saamme kirjattua niitä asioita, joita olemme aina aiemminkin tuoneet pöytään. 

Ei se tule olemaan helppoa nytkään. Tietenkin neuvottelupöydän toisella puolella istuvat haluavat torpata kaikkia niitä asioita, joilla on kustannusvaikuksia. Mutta meitä on paljon ja sen tietää myös neuvottelujen toinen osapuoli. Joukossa on voimaa, ja ilman suurta nuppilukuamme emme olisi ylipäätään omaa sopimustamme saaneet. Toivottavasti myös koronakriisin aikaan on huomattu, miten tärkeää on turvata alamme pitovoima ja vetovoima. Palkkauksen on oltava kunnossa, joustoista ja ikävistä työajoista on korvattava paremmin ja työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen on saatava parempaan kuntoon. Työolot on oltava kunnossa ja työn arvostuksen ja palkan on kohdattava. 

Mitä se kustannusvaikutus oikeasti tarkoittaa? Neuvottelupöydän toisella puolella se nähdään hoitohenkilökunnan palkkakustannusten nousuna. Sitä se osaltaan myös on, mutta kokonaiskuvassa täytyisi katsella pikkuisen laajemmin kuin yksittäisen hoitajan tilinauhaa. Jos alamme palkat ovat sellaiset, että ilman ylitöitä ja naapuriosastolle keikkailua pärjää, tämä ns. kustannusvaikutus jää pienemmäksi kuin se, että korotukset kerrotaan kokonaispalkkapotilla.

Kustannusvaikutustahan on myös se, että jos alamme veto- ja pitovoima pysyvät sellaisena, että meillä on tulevaisuudessakin hoitajia riittävästi ja ala kiinnostaa jatkossakin uusia, osastot ja yksiköt voivat pyöriä täydellä kapasiteetilla eikä vaikkapa toimenpiteitä tarvitse perua. Kun konkarit eivät lähde burn outin ja väsymyksen vuoksi helpomman leivän ääreen, perehdytykseen käytetty resurssi (lue: raha) on kevyempi. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että väkeä piisaa, ja väen määrä myös mahdollistaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen.

Kustannusvaikutus on siis vain tekosyy. Oikeasti nämä ovat arvovalintoja: Mihin haluamme rahamme käyttää? Sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalvelut ovat hyvä investointi. Ne ruokkivat hyvinvointia koko yhteiskuntaan, ja yhteiskunta jolla on perusasiat kunnossa, voi hyvin.

Tämän mahdollistamiseen ja selittämiseen kuitenkin tarvitaan rohkeita ihmisiä. Ihmisiä, jotka avata suunsa ja eivät lähden päätäntään vain ilmaisten lounaitten toivossa. Suusta pitää tulla muutakin kuin narinaa ja länkytystä - asiat pitää pystyä perustelemaan. Tarvitaan tietoa, kokemusta ja innovatiivistakin ajattelutapaa. Ja tarvittaessa pitää pystyä muistuttamaan siitä, että meitä tehyläisiä on todella paljon. Eli jos haluamme turvata sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalvelumme jatkossakin, heistä kannattaa pitää huolta. Äänestä Tehyn valtuustovaaleissa ja turvaa tulevaisuutemme.

-Tatu Tiala, II varapuheenjohtaja Tehy PPSHP, Tehyn valtuutettu

Tutustu Tehy PPSHP ehdokkaisiin Tehyn valtuustovaaleissa osoitteessa https://tehyppshp.fi/tehyvaalit - äänestys päättyy 21.4.2021 - äänestäjien kesken arvotaan myös huippupalkintoja!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei