Valoa kohti mennään myös neuvottelurintamalla. Valo saapuu seuraavana keväänä. Viime neuvottelukierroksella viimeinkin sementoitiin päätös omasta sote-sopimuksestamme. Seuraava neuvottelukierros tulee sekin olemaan historiallinen, kun tuohon sopimukseen saadaan kansien väliin työ- ja virkasuhteidemme ehdot. Kunta-alalla alamme erityispiirteet ovat jääneet kauan huomioimatta täysmittaisesti, koska olemme joutuneet luovimaan aivan liian monen ammattiryhmän kanssa samassa pöydässä. Nyt saamme kirjattua niitä asioita, joita olemme aina aiemminkin tuoneet pöytään.
Ei se tule olemaan helppoa nytkään. Tietenkin neuvottelupöydän toisella puolella istuvat haluavat torpata kaikkia niitä asioita, joilla on kustannusvaikuksia. Mutta meitä on paljon ja sen tietää myös neuvottelujen toinen osapuoli. Joukossa on voimaa, ja ilman suurta nuppilukuamme emme olisi ylipäätään omaa sopimustamme saaneet. Toivottavasti myös koronakriisin aikaan on huomattu, miten tärkeää on turvata alamme pitovoima ja vetovoima. Palkkauksen on oltava kunnossa, joustoista ja ikävistä työajoista on korvattava paremmin ja työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen on saatava parempaan kuntoon. Työolot on oltava kunnossa ja työn arvostuksen ja palkan on kohdattava.
Mitä se kustannusvaikutus oikeasti tarkoittaa? Neuvottelupöydän toisella puolella se nähdään hoitohenkilökunnan palkkakustannusten nousuna. Sitä se osaltaan myös on, mutta kokonaiskuvassa täytyisi katsella pikkuisen laajemmin kuin yksittäisen hoitajan tilinauhaa. Jos alamme palkat ovat sellaiset, että ilman ylitöitä ja naapuriosastolle keikkailua pärjää, tämä ns. kustannusvaikutus jää pienemmäksi kuin se, että korotukset kerrotaan kokonaispalkkapotilla.
Kustannusvaikutustahan on myös se, että jos alamme veto- ja pitovoima pysyvät sellaisena, että meillä on tulevaisuudessakin hoitajia riittävästi ja ala kiinnostaa jatkossakin uusia, osastot ja yksiköt voivat pyöriä täydellä kapasiteetilla eikä vaikkapa toimenpiteitä tarvitse perua. Kun konkarit eivät lähde burn outin ja väsymyksen vuoksi helpomman leivän ääreen, perehdytykseen käytetty resurssi (lue: raha) on kevyempi. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että väkeä piisaa, ja väen määrä myös mahdollistaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen.
Kustannusvaikutus on siis vain tekosyy. Oikeasti nämä ovat arvovalintoja: Mihin haluamme rahamme käyttää? Sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalvelut ovat hyvä investointi. Ne ruokkivat hyvinvointia koko yhteiskuntaan, ja yhteiskunta jolla on perusasiat kunnossa, voi hyvin.
Tämän mahdollistamiseen ja selittämiseen kuitenkin tarvitaan rohkeita ihmisiä. Ihmisiä, jotka avata suunsa ja eivät lähden päätäntään vain ilmaisten lounaitten toivossa. Suusta pitää tulla muutakin kuin narinaa ja länkytystä - asiat pitää pystyä perustelemaan. Tarvitaan tietoa, kokemusta ja innovatiivistakin ajattelutapaa. Ja tarvittaessa pitää pystyä muistuttamaan siitä, että meitä tehyläisiä on todella paljon. Eli jos haluamme turvata sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalvelumme jatkossakin, heistä kannattaa pitää huolta. Äänestä Tehyn valtuustovaaleissa ja turvaa tulevaisuutemme.
-Tatu Tiala, II varapuheenjohtaja Tehy PPSHP, Tehyn valtuutettu
Tutustu Tehy PPSHP ehdokkaisiin Tehyn valtuustovaaleissa osoitteessa https://tehyppshp.fi/tehyvaalit - äänestys päättyy 21.4.2021 - äänestäjien kesken arvotaan myös huippupalkintoja!
Kommentit
Lähetä kommentti