Siirry pääsisältöön

Kevään tuumailuja

Ensimmäinen kausi Tehyn valtuutettuna on päättymässä ja monenlaista tapahtumaa on tälle ajalle sattunut. Olen ollut omalta osaltani hyväksymässä Tehyn valtuutettuna kahdet työehtosopimukset tämän kauden aikana monenlaisten vaiheiden jälkeen. Kummatkin sopimukset tulivat erilaisissa tilanteissa ja vaikeiden neuvotteluiden tuloksena. Viimeisintä sopimusta vauhditti vielä koronan nopea ilmaantuminen Suomeen. Tärkein saavutus kuitenkin oli viime tes- neuvottelussa saavutettu oma Sote-sopimus. Itse odotan tämän sopimuksen kautta, että pääsemme pureutumaan nimenomaan hoitohenkilöstön omiin asioihin mm. palkkaus, työolot ja työssäjaksaminen.

Koronan tulon myötä hoitohenkilöstöä kuritettiin valmiuslain puitteissa puuttuen kaikkien hoitajien perusoikeuksiin. Valmiuslakia käytettiin hyväksi monissa paikoin ihan muihin tarkoituksiin,   kuten hoitajapulan paikkaamiseen eri puolilla Suomea. Kaikkien näiden koronatoimien jälkeen hoitohenkilöstö uupui ja väsyi entisestään. Tämä näkyy mm.  henkilöstön lisääntyvinä poissaoloina, lähteminen muille aloille sekä väen siirtyminen yksityisten toimijoiden palkkalistoille.  Omalla luottamusmies vastuualueella alanvaihtajia on ollut myös liian paljon. Tämän lisäksi asiaa näyttää harkitsevan saamieni yhteydenottojen perusteella yhä useampi hoitohenkilöstöstä.

Tärkeimpiä asioita ovat tulevaisuudessa saada palkkatasa-arvo kuntoon hoitoalalla. Jokaisen tulee saada oikea palkka työnvaativuuden ja vastuutehtävien mukaisesti. Tärkeä asia on myös jokaisen elämäntilanteen huomioiminen työelämässä, hyvä kuunteleva työvuorosuunnittelu ja kaikenlainen panostaminen työhyvinvointiin. Työ on vain yksi osa elämäämme ja siellä viihtyminen on kaikkien osapuolien etujen mukaista. Ihmisten erilaiset elämäntilanteet eri elämänvaihteiden aikana tulisi pyrkiä huomioimaan työelämän suunnittelussa. Autonominen työvuorosuunnittelu on tärkeä, koska ihmiset ovat erilaisia ja samat työvuororytmittely ei sovi kaikille samanlailla. Tärkeää on saada lepoa riittävästi raskaiden vuorojen vastapainoksi. Tätä tukee toimiva pankkivapaiden suunnittelu ja käyttö. Tässä on ilmennyt monissa yksiköissä ongelmia, joka tulisi saada korjattua kuntoon.

Viime kesän lomien pätkiminen rasitti hoitohenkilöstöä, jonka vuoksi tämän vuoden kesälomat tulisi saada yhtenäisenä. Lomat tulisi vahvistaa hyvissä ajoin, jotta henkilöstö voi yhtenäistää lomansa oman perheen kanssa.

Olen valmis toiselle kaudelle ajamaan Tehyn jäsenten etua. Sillä on väliä kuka päättää.

-Jouni Hackzell päätoiminen luottamusmies,

Tutustu Tehy PPSHP ehdokkaisiin Tehyn valtuustovaaleissa osoitteessa https://tehyppshp.fi/tehyvaalit - äänestysaika on 29.3. - 21.4.2021

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei