Siirry pääsisältöön

Jäljitystä


Toista vuotta on nyt eletty korona aikaa. Se on täyttänyt mielen ja osin myös kielen. Sanoja, joista voisin jo helposti luopua ovat mm. kiihtymisvaihe, leviämisvaihe, viruslinko, koronamoukari, koronanyrkki, joukkoaltistuminen, jne. Yksi aikaan liittyvä asia nimettiin koronalisäksi, joka sai lihaa luitten ympärille mm. Islannissa, Saksassa, Norjassa, Alankomaissa, Ranskassa, Walesissa, Itävallassa, Portugalissa, Belgiassa, Tsekissä ja Ruotsissa mutta ei hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta Suomessa. Koronalisää on Tehyn puolelta ehdotettu niille työntekijöille, jotka ovat korona pandemian aikana joutuneet erityisen kuormituksen, vaaran ja joustamisen kohteeksi. Tästä on neuvoteltu työehtosopimuksen yhteydessä, siitä on neuvoteltu paikallisesti ja lähestytty maan hallitusta. Kun hallitus ilmoitti, ettei ole asiassa osapuoli, asiasta neuvoteltava työmarkkinapöydissä (tässä ajassa paikallisesti) ja, että on osoittanut koronaan liittyviin kustannuksiin koronakorvauksia kunnille, neuvoteltiin lisästä uudelleen paikallisesti. Niin meillä kuin laajasti muuallakin työnantaja ei näe perustelluksi maksaa koronalisää. Johtavatko jäljet nyt takaisin Arkadianmäelle vai häipyvätkö jäljet kokonaan? Keskustelu ja vaikuttaminen asiassa jatkuu edelleen.

Meille paikalliseen edunvalvontaan on tullut runsaasti yhteydenottoja, joissa kerrotaan puutteista työn organisoinnissa, väsymisestä joustamiseen, puutteista johtamisen resurssoinnissa ja siitä ettei palkan koeta vastaavan työn vaatimuksia. Työntekijöitä on vaikea saada varsinkin sijaisuuksiin ja moni miettii työpaikan tai jopa ammatin vaihtoa. On vastuullista tuoda esiin työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen liittyviä asioita. Vastuutonta olisi jättää ne huomioimatta. Työntekijöiden esiin nostamat asiat ovat todellisuutta laajasti monissa yksiköissä ja monilla alueilla. Leikkaustoiminnassa ongelmat työvoiman saatavuudessa kriisiytyivät niin, että toimintaa jouduttiin väliaikaisesti supistamaan. Syitä asioihin on varmasti useita ja tärkeää on nyt yhteistoiminnallisesti selvittää ja löytää ratkaisuja. En tässä kirjoituksessa ryhdy avaamaan asioita enempää vaan luotan siihen, että on yhteinen etu edetä asiassa varsinkin, kun samankaltaisia tilanteita on kuvattu muuallakin. Jospa kyettäisiin jatkossa enemmän ennakoimaan eikä vaan ajauduttaisi reagoimaan. Yksi asia ratkaisuista on kuitenkin pakko nostaa esille. Se on helposti asia, jota me työnantajan kanssa katsotaan usein eri näkökulmasta. Eli raha, tuo vanha keksintö. Ei sen avulla, vaikka mitä jaksa mutta kyllä sillä positiivinen vaikutus hyvinvointiin on, jos taloudellisesti pärjää paremmin tai itse kenenkin kohdalla riittävän hyvin. Ja kyllä raha on myös arvostuksen mittari. Kuten koronalisän kohdalla, myös laajemminkin, kun rahasta puhutaan, niin helposti siitä ollaan aina neuvottelemassa väärässä paikassa. ”Nämä pitää ratkaista TES-pöydissä tai sopikaa paikallisesti”. Rahasta täytyy pystyä neuvottelemaan sekä että. Siitä ei vaan ole enää varaa olla neuvottelematta, vaikka olisi tunne ettei ole varaa. Tuota rahaa esiintyy esim. sairaanhoitopiirien tulosten ylijäämissä.

Helmikuun lopulla aloitettiin kunnallisen yhteistoimintalain mukainen yhteistoimintamenettely organisaatio uudistukseen liittyen. Tavoitteena on toiminnan organisoiminen osaamiskeskuspohjaiseksi nykyisen erikoisalakohtaisen organisoitumisen sijasta. Yhteistoimintamenettelyä käydään paitsi sairaanhoitopiirin yhteisessä ryhmässä, niin myös vuoden 2022 aloittavien toimialueiden omissa ryhmissä. Tarvittaessa noilla toimialueilla edelleen perustetaan alatyöryhmiä, joka esim. somatiikan toimialueen yhteistoiminnallisessa neuvotteluryhmässä on järkevää alueen suuren koon vuoksi. Lähes kaikki toimialueiden neuvotteluryhmät ovat myös aloittaneet työskentelynsä. Nyt on välttämätöntä ottaa alueilla mukaan suunnitteluun työntekijöiden ja lähiesimiesten tuntemus siitä,, miten työ nyt organisoitu potilaan hoidon ympärille. Mitä puutteita siinä on, miten sitä nyt ja tulevassa organisaatio rakenteessa voidaan parantaa ja miten taataan potilaan hoitoon hyvinvoiva osaava henkilöstö. Edunvalvontaan välittyneet huolet eivät ole olleet ainoastaan ”vikalistoja” vaan niissä on tarjottu myös ratkaisu ehdotuksia noihin esille nostettuihin ongelmiin. Nämä asiat ovat keskusteluissa nyt ja ehdottoman tärkeitä uudessa organisaatiossa.

Organisaatio uudistukseen liittyy kiinteänä osana hallintosääntö uudistus. Nyt hyväksytyn hallintosäännön alle tulee toimintasääntö, jossa pitkälti sovitaan ja kuvataan johtamisen rakenne, vastuut ja valtuudet toimialueilla.  Infoissa on tullut esille, että johtamiseen liittyvistä tehtävistä osa vanhoista voi poistua ja uusia muodostua tilalle. Eli kaikkien tehtävät eivät välttämättä jatku ennallaan. Nämä ovat tilanteita, jotka luonnollisena osana kuuluvat yt-prosessin alaisuuteen, vaikka työvoiman vähentämistarvetta ei olekaan. Toimintasäännön osalta on tärkeää, että tulevassa hoitotyön johtamisen mallissa vastuu ja valtuudet ovat oikeassa suhteessa tehtävään/virkaan mikä osoitetaan. Kaikinpuolinen resurssi on oikeassa suhteessa vaatimuksiin mitä tehtävän/viran hoitamiseen tarvitaan. Vuoden 2020 aikana tehtiin sairaanhoitopiirissä esimiestyön selvitys, jossa oli käsittääkseni mukana laajasti sairaanhoitopiirin esimiehiä.  Tämä esitys lienee omalta osaltaan tukena muun osallistamisen lisänä, kun uuden organisaation hoitotyön johtamisen rakennetta ja myös siihen liittyvää toimintasääntöä rakennetaan.

Hyvää pääsiäisen aikaa kaikille.

-Jukka Kanto, pääluottamusmies Tehy PPSHP 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei