Tehy PPSHP on vuosien aikana ollut edistämässä paikallista sopimista liittyen joustamiseen. Meillä on käytössä lisätyö ja tuottavan toiminnan malli, sisäisen keikkailunmalli, hälytysraha malli ja varallaolo malli, jotka kaikki poikkeavat kokonaan tai merkittävästi siitä, mihin työehtosopimus antaa mahdollisuuden. Työntekijällä on mahdollisuus lisäansioihin ja työnantajalla mahdollisuus turvata toimintaansa valmiiksi osaavilla ammattilaisilla. Mallit sopivat hyvin ajoittaisen, hetkellisen tai esim. ennakoimattomien tilanteiden hallitsemiseen, mutta pitkällä aikavälillä huonommin jatkuvan resurssi pulan hoitamiseen. Ihminen voi joustaa vain rajallisesti ei jaksamisen kustannuksella pitkäaikaisesti. Euroilla on merkitystä ja tulee olemaan jatkossakin, mutta ei enää kun raja jaksamisen suhteen on ylittymässä tai ylitetty.
Käsillä olevat poikkeukselliset ajat haastavat terveydenhuoltojärjestelmän ja sen työntekijät ennen kokemattomalla tavalla. Tulee eteen tilanteita, johon ei ole olemassa valmiiksi sovittuja toimintamalleja ja toisaalta se tuo karulla tavalla esiin järjestelmässämme pitkään olleet ongelmat. Entisestään isoon työkuormaan ei enää monille joustaminen mahdu. Ei vaikka ylimääräiselle rahalle olisi käyttöä ja velvollisuuden tunto kuiskailisi taustalla. Toteutetut kyselyt ja ammattilaisilta myös paikallisesti tullut viesti hätkähdyttää kuten sen pitääkin. Pitovoima alallamme ei ole kunnossa. Suuri osa ajattelee, ettei jaksa alalla eläkeikään saakka ja erittäin moni suunnittelee alan vaihtoa. Se miten suuria nuo luvut ovat on kiinni näkökulmasta ja varmaankin osittain hetkestä milloin asia on esillä. Ajatteleepa asiaa mistä lähtökohdasta tahansa niin ne ovat joka tapauksessa liian suuret kohtaamaan tulevaisuuden palvelutarpeet terveydenhuollossa.
Organisaatiorakenteemme tulee tulevaisuudessa muuttumaan ja hoitotyönpalvelut siinä uudessa organisaatiomallissa. Tässä on mahdollisuus muuttaa vanhaa mikä ei enää toimi ja luoda uutta, jonka avulla työntekijät pysyvät alalla ja syntyy vetovoimaa hakeutua alalle. Tuottavuuden parantaminen on ja tulee olemaan iso tavoite tulevaisuudessa. Tuottavuus kuitenkin kulkee käsi kädessä työhyvinvoinnin kanssa. Työhyvinvointia luo työn hallinnan tunne, osaamisen johtaminen ja sen kehittäminen, työ- ja vapaa-ajan mielekäs yhteen sovittaminen ja tehtävän vaativuuden huomioiva palkkaus. Edellinen lause oli vain pintaraapaisu ja asiaan pitääkin lähestyä huolellisesti. Ensin on määriteltävä pitovoima ja vetovoima käsitteet (kun asiaa googlettaa niin siellä puhutaan esim. pitovoiman kohdalla downforcesta formuleiden kohdalla ja huonosti sopii meille) ja niiden avulla luoda aikaisempaa parempia ratkaisuja tukemaan työnteon mielekkyyttä ja työhyvinvointia tuottavuuden tukena. Värikkäät kaaviot ja pallukat organisaatiomalleissa auttavat jäsentämään kehitystyötä ja ovat siltä osin välttämättömiä, mutta lopulta työntekijälle ja palvelujen käyttäjälle ne eivät näy päivittäin merkittävimpinä asioina.
29.10.2020
Jukka Kanto, pääluottamusmies Tehy PPSHP
jukka.kanto at ppshp.fi
Juttu oli hyvin rakennettu, milloin jatkuu? Siis messevää pohdiskelua olevasta, mutta mitäs pallukoiden jälkeen? Tästä varmaan seuraavassa!
VastaaPoista