Siirry pääsisältöön

TINA ja joukkovoiman mahti


There is no alternative! Tätä useasti hoetaan eikä suostuta ajattelemaan boxin ulkopuolelta. On vaikeaa kehittyä, löytää parempia ratkaisuja, jos alistumme tälle ns. TINA-ajattelulle. Haastakaamme rohkeasti jäykkiä rakenteita ja olkaamme luovia.

Tätä kaikkea tarvitsemme keväällä. Tarvitsemme edustajiltamme rohkeutta, kuten myös itseltämme. Emme voi kellahtaa selälleen ja odottaa parempaa. Tarvitsemme toimintaa ja ennenkaikkea järjestymistä, joukkovoimaa. Muutoksen takana on aina joukko, jota tarvitaan, että rakenteita ja ajatuksia muutetaan.

Viime päivinä olen kuunnellut Tangerine Dream:n Live at Warsaw levyä. Levyn sisäpussista löytyy kuva lakanasta, missä Gdanskin fanit ilmoittavat olemassaolostaan. Voin melkein tuntea halun muutokseen ja solidaarisuus-liikkeen, minkä takana oli ennenkaikkea paikallinen ay-liike. Ennen vaihtoehtoa ei tunnettu, mutta sellainen kuitenkin koettiin jo muutama vuosi keikan jälkeen.

Ylläolevaan olen inspiroitunut Tolokonnikovan kirjasta Pussy Riot, Opas Aktivismiin. Lukekaamme kaikkea, oppikaamme uutta, haastakaa itseämme ja muutos on mahdollinen.

-Tommi Kallioniemi
Kirjoittaja on Tehy PPSHP hallituksen jäsen, äkkiväärä punkkari joka ei halua sammaloitua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koronapandemiassa mikään ei ole normaalia hoitotyötä

Hei, olen Tatu Oulusta. Olen työskennellyt nyt nelisen vuotta kliinisen hoitotyön asiantuntijana PPSHP:ssa, vastuualueena perioperatiivinen hoitotyö. Sitä ennen olen työskennellyt anestesiahoitajana halki Suomen kymmenkunta vuotta. Kun pandemian myötä tuli rajoituksia kokoontumisiin ja työnantajani alkoi turvaamaan toimillaan koronapotilaiden hoitoa, yleensä niin täysi kalenterini tyhjeni täysin. Kaikki kehittämistoiminta, missä olin osallisena meni määrittämättömälle tauolle. Kaikki hankkeet ja pienistä suuriin menivät takaisin pöytälaatikkoon. Kävimme ylihoitajani kanssa kuukausipalaverissamme joitain eri vaihtoehtoja läpi, jonka jälkeen hän määräsi minut pikaperehtymään tehohoitoon.
Minulla on hämäriä muistikuvia, että olen ollut eri sairaalan ihan erilaisella teholla yli kymmenen vuotta sitten työkierrossa yhden vuoden. Näin ollen minulla on määritelty olevan ”tehokokemusta”. Teholle siirrettiin leikkausosastoilta ja vuodeosastoilta noin 80 sairaanhoitajaa ja muutama lääkintävahtim…

Tehyn lakko vuosimallia 2020?

Paikallinen uutislehti Kaleva uutisoi isosti kuluvalla viikolla, että hoitajat (eli Tehy ry ja SuPer ry) suunnittelevat lakkoa tulevalle keväälle. Kaleva kertoi, kuinka eri työnantajat ovat tähän valmistautuneet.
Itseäni toisaalta huvittaa tämä uutisointi, koska meillä on kunta-alalla voimassa olevat työehtosopimukset 31.3.2020 asti ja toisaalta meillä on valtakunnassa neuvottelut meneillään. Tällä hetkellä muut asettavat meidän päälle lakkovaatetta ihan urakalla. Eiköhän kuitenkin lähtötilanne ole se, että neuvottelupöydässä neuvotellaan ja pyritään löytämään yhteisymmärrys ratkaisuista.
Tämä ei tietenkään ole varmaa ja tämän vuoksi kaikilla palkansaajajärjestöillä tulee olla jatkuva valmius erityyppisiin tukitoimiin. Tukitoimet eivät välttämättä tarkoita lakkoa tai ylityökieltoa. Mutta se voi tarkoittaa niitä. Itseasiassa meidän työsopimussuhteisten osalta tukitoimet voivat olla hyvinkin innovatiivisia sekä vaikuttavia, kuten nähtiin 2007. Työsopimussuhteisilla ei ole mitenkään lainsä…

Hyvää joulua ja kiitos työpanoksestanne!