Siirry pääsisältöön

Miten me pärjätään?

Oman työkykynsä säilyttäminen ja jopa edistäminen on meille jokaiselle tärkeää.

Kaikki me tiedämme, kuinka vaativaa aikaa me elämme. Meitä haastaa koronan lisäksi työvoimapula, organisaatiomuutos sekä ehkä myös tuleva sotemuutos. Arjessa työvoimapula on monelle se kuormittavin asia. Työsuojeluun tulee paljon viestiä vajaalla miehityksellä työskentelystä, monen yksikön hurjista kuormituksista sekä hankalista arjen tilanteista. Tuo kaikki altistaa potilasturvallisuuden heikkenemisen lisäksi myös työuupumukseen, kärsimykseen sekä ristiriitoihin työpaikoilla. On vaara, että negatiivisesta ilmapiiristä ja jopa sen lietsomisesta kärsivät myös he, joilla itsellä vielä muuten riittäisi kykyjä ja tarmoa. Huolestuttavaa on, että toiminnan kehittämiseen ja työhyvinvointiin jää arjessa niin vähän resursseja ja että nuo asiat jäävät liian kauas suorittajatason arkipäivästä.

Vaarana on näkemys, että juuri meidän yksikköämme tämä aika kurittaa kaikista eniten ja yksiköiden välille muodostuu epätervettä kaunaa ja kilpailua. Nähdään joko oma yksikkö haastavimpana tai päinvastoin eletään jotenkin omnipotentissa tilassa sokeasti omaan erinomaisuuteen luottaen.  On hyödyllistä ja tulevaisuutta ajatellen hyvinkin tarpeellista rakentaa uudenlaista työkulttuuria organisaatiorajojen yli. Siihenhän meillä alkaa olla jo kiirekin ajatellen siirtymistä uuteen organisaatioon ja tulevaisuuden sairaalaan. Oman työyksikön ulkopuolella koettu yhteisöllisyys on hienoa. Siihen antaa oivan tilaisuuden esimerkiksi osallistuminen Tehyn toimintaan.

Jokaiseen työyhteisöön muodostuu oma työpaikkakulttuurinsa, josta me kaikki olemme vastuussa; miten me itse käyttäydymme ja millaista käytöstä me sallimme toisilta. Käsittääkseni, vaikka työn tekemisen lähtökohtana on elannon hankkiminen sekä merkityksellisen työn tekeminen, työpaikkojen ihmissuhteilla on kuitenkin meidän monien työntekijöiden elämässä varsin suuri rooli, joka vaikutta hyvinvointiimme. Yhteiset kokemukset ja toistensa tunteminen tukevat työporukan hyvää henkeä. 

Jatkuva muutos on arvioitu suurimmaksi työelämän stressin aiheuttajaksi. Tiedostamatta jäävät mielentilat ja tunteet, jotka purkautuvat vuorovaikutustilanteisiin ja tekevät niistä hankalia, ovat työelämätaitojen kehittämiseen erikoistuneen psykologi Ville Ojasen mukaan organisaation toimintakykyä vaarantavia. Mikäli tunnemme itsemme paremmin ja tiedämme, mitä minulle kuuluu sekä muistamme kysyä sitä itseltämme, palautumisemme on parempaa. Pelkkä lepo, ravinto ja liikunta eivät takaa työhyvinvointiamme. Voi kunpa osaisimme ja muistaisimme pitää oman sekä toisten mielen ajatuksissamme vuorovaikutustilanteissa. Sitä kutsutaan mentalisaatiokyvyksi. Omaan mieleensä voi vaikuttaa.

Onko oikeasti kuitenkaan olemassa mitään mystisiä työelämätaitoja, jotka ovat erillään muusta elämästä? No ei kai ole. Työssä pärjäämme me ihan tavalliset keskinkertaiset ihmiset, joilla on keskinkertaiset tiedot ja taidot sekä kohtuullinen kotikasvatus ja käytöstavat. Meitä oli alkukesästä kymmenkunta kuudenkympin korvilla olevaa ihmistä koossa viettämässä syntymäpäiviä. Osalla jo pitkä työura lopuillaan ja osalla vielä monta vuotta edessä. Toinen toistamme tukien päätimme lopettaa sen ikuisen ylimenevän suorittamisen ja selvitä kunniallisesti siitä huolimatta.

-Aira Lievetmursu
työsuojeluvaltuutettu, osastonhoitaja, perheterapeutti, Tehy 707 hallituksen jäsen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei