Siirry pääsisältöön

Rohkeasti kohti ääretöntä ja sen yli

Tammikuuta eletään jo pitkällä pakkasen ja viiman keskellä. Mukavaa, kun on oikea talvi pitkästä aikaa. Tämä vuosi alkaa samoissa merkeissä kuin edellinen loppui. Ehkä koronan varjo alkaa kevätauringon myötä pikkuhiljaa vaaleta ja haihtua. Rokotukset on saatu hyvään alkuun meidän talossa ja toivotaan, että ne jatkuvat sujuvasti. Ammattiosaston toimintaa jatkamme toistaiseksi ”etätoimintana” suositusten mukaisesti. Luvassa on kuitenkin etänä jäseniltoja ja virkistystoimintaa keväälle rajoitusten sallimissa rajoissa. Mennään pienillä askelilla eteenpäin. Edunvalvonnan puolella työtä tehdään koko ajan niin yksittäisten jäsenten asioiden kanssa kuin neuvottelemalla työnantajan kanssa. Keskusteluissa henkilöstöhallinnon ja sairaalanjohdon kanssa olemme toistuvasti nostaneet esille muun muassa henkilöstön jaksamisen, kasvavat sairauspoissaolot ja käyttämättömät pankkitunnit. Nämä asiat ovat olleet esillä jo ennen koronaa, eikä tämä aika ole tuonut niihin yhtään helpotusta, vaan päinvastoin tilanne on huonontunut. Tämä vaikuttamistyö ei välttämättä näy jäsenistölle konkreettisesti samalla hetkellä, koska työnantaja on se, joka näiden asioiden hoitamiseksi tekee tarvittavat toimet. Meille ammattiosaston toimijoille on tärkeätä se, että ongelmat tuodaan näkyviksi, jotta niihin voidaan vaikuttaa niin paikallisesti kuin valtakunnan tasollakin. Tämän vuoksi olemme pyrkineet luomaan kattavaa yhdysjäsenverkostoa yksiköihin, jotta saisimme niistä tietoa ja kuulumisia. Tärkeintä on olla yhteyksissä niin ammattiosaston toimijoihin, luottamusmiehiin kuin työsuojeluun asioiden eteenpäin viemiseksi.

Tämä vuosi on ammattiosaston 40-vuotisjuhlavuosi.  Ammattiosastomme on perustettu 3.2.1981 ja merkitty yhdistysrekisteriin 11.5.1981.  Olen viimeisen vuoden aikana käynyt läpi ammattiosastomme ja entisten alajaostojen vanhoja papereita ja kansioita tehden matkaa menneisyyteen. Minulla on ilo tuntea osa perustajajäsenistä henkilökohtaisesti. Nostan hattua heidän sitkeydelleen toiminnan alkuvuosien ajalta. Ilman heitä minulla ei olisi tänä päivänä johdettavana näin mahtavaa ammattiosastoa. Mieleeni tuli, että jos sinulla on jotakin mieleen jääneitä muistoja tai kuvia ammattiosaston tapahtumista, toiminnasta tms. vuosien varrelta niin laita niitä minulle tulemaan sähköpostiin. On hienoa koostaa niistä jonkinlaista juhlavuoden koostetta ja jättää jälkipolville ihmeteltävää.


Viime vuoden lopussa ammattiosaston jäsenet saivat esittää toiveitaan juhlavuoden konsertin artistiin liittyen. Äänestäjiä oli 131 ja 45 eri artistia sai ääniä. Äänestyksessä kuusi eniten ääniä saaneiden kärki on seuraava: Apulanta, Antti Tuisku, Lauri Tähkä, Juha Tapio, Kaija Koo ja Haloo Helsinki. Kisa oli tiukka, samalla äänimäärällä on useampi artisti. Tästäpä juhlatoimikunnan on hyvä aloittaa järjestelytehtävänsä. Keväälle ja kesälle on turha vielä juhlaa odotella, mutta kyllä se pidetään ennemmin tai myöhemmin, kun yhteiskunnan tilanne antaa myöten.

Haluaisin muistuttaa teitä kaikkia sähköisen jäsenkortin lataamisesta ja omien jäsentietojen ajan tasalle laittamisesta jäsenrekisteriin. Tehyltä ei tule enää perinteistä jäsenkorttia vaan mobiilisovellus korvaa sen. Sähköisessä jäsenkortissa on nykyään myös ammattiosaston numero, joten sillä voi todentaa jäsenyytensä myös meidän oman ammattiosaston neuvottelemiin jäsenetuihin. Tänä vuonna meillä on vaaleja, kuten Tehyn valtuustovaali ja luottamusmiesvaali, joita käydään sähköisesti. Jotta vaikuttaminen vaaleissa ja äänestäminen onnistuu sujuvasti, jäsentiedoistasi tulee löytyä ajan tasalla olevat yhteystiedot.  Tehy-vaaleissa valitaan 83 päättäjää nelivuotiskaudeksi 2021–2025 Tehyn valtuustoon. Valtuusto tekee päätökset Tehyn jäsenten edunvalvonnasta, hyväksyy työehtosopimukset, tekee ratkaisuja esimerkiksi työtaistelutoimista sekä päättää liiton toiminnan linjauksista. Ei ole samantekevää keitä valtuustoon valitaan – siksi on tärkeää, että annat äänesi Tehy-vaaleissa. Harkitse myös asettumista itse ehdolle Tehyn valtuustoon. Vaalit toimitetaan ensimmäistä kertaa täysin sähköisenä ja vaalipiirinä on koko maa. Mikäli olet kiinnostunut lähtemään ehdolle Tehyn vaaleissa, ole yhteydessä Tehyn valtuustoryhmiin. Nyt myös opiskelijat saavat äänestää valtuustovaaleissa.

Tänä vuonna osallistumme myös isojen muutosten valmisteluun, niin talomme organisaatiomuutos kuin ensihoidon siirtyminen osaksi sairaanhoitopiirin toimintaa muuttavat meidän tuttuja ja turvallisia toimintatapoja. Se on hyvä tiedostaa jo ennakkoon ja asennoitua niin, että taas puhaltaa uudet tuulet.

Tiedän, että joku voi ajatella tässä vaiheessa, että hengästyttää jo tämä tuulisuus. Uudet tuulet voivat kuitenkin olla voimavaramme jatkossa. Palvelujen saatavuus on turvattava meidän alueella tavalla tai toisella. Toiminnan kehittäminen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä on jo käynnissä. Monella tulosalueella kehitetään ja sujuvoitetaan toimintoja organisaatiomuutosta silmällä pitäen ja sehän tarkoittaa, että jostakin on luovuttava ja tilalle on luotava uutta. Meillä kaikilla mahdollisuus antaa omaa osaamistamme tulevaisuuden hyväksi, jotta siitä saataisiin toimiva kokonaisuus!

-Outi Puoskari, Tehy PPSHP puheenjohtaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei