Siirry pääsisältöön

Työsuojeluvaltuutettujen ajatuksia korona-aikana


Me työsuojeluvaltuutetut teimme ensimmäisen tiedotteemme työsuojeluyhdyshenkilöille ja esimiehille kolmisen viikkoa sitten. Peruimme tavanomaiset tapaamisemme ja käyntimme yksiköissä ja tiedotimme saavutettavuudestamme puhelimitse, sähköpostitse sekä etäyhteyksin. Pyysimme aktiivista HaiPro-työturvallisuusilmoitusten tekoa.

Alussa, sairaanhoitopiirin valmistautuessa uudenlaiseen tilanteeseen, tietoomme alkoi tulla huolta muuttuvista työtehtävistä, mikä aiheutti hyvinkin yksilöllistä henkistä kuormitusta. Myöskin epäilyt biologisista altistumisista alkoivat lisääntyä. Jo alussa päätimme tilastoida koronaan liittyvät HaiPro-ilmoitukset erikseen, jotta kokonaiskuva tilanteesta pysyisi paremmin hallussamme. Nyt järjestelmään on lisätty COVID19-täppi.

Olemme lähestyneet työnantajaa muistuttaen yhteistoiminnan tärkeydestä huomattuamme, ettei tieto strategisesta suunnittelusta välittynyt meille tarpeeksi emmekä juurikaan olleet mukana valmisteluissa. Saimme toki kutsun laajennettuun pääluottamusmiespalaveriin, mutta siellä on suurimmaksi osaksi käsitelty lähinnä edunvalvonnallisia asioita.  Olemme kaivanneet yhteistyötä erityisesti liittyen biologisten riskitekijöiden hallintaan, henkiseen kuormittumiseen sekä henkilöstösiirtoihin ja niihin liittyviin yksilöllisten riskien huomiointiin. Yhteydenottoja on tullut yksittäisiltä esimiehiltä ja työntekijöiltä, mikä on toki ollut hyvä, mutta se on tehnyt työstämme liian sattumanvaraista. Emme ole pystyneet lähestymään järjestelmällisesti kaikkia yksiköitä emmekä ole saaneet kutsuja valmisteluihin liittyviin työryhmiin, jotta olisimme voineet tarpeeksi pohtia ohjeiden soveltamista käytännön yhteistyössä.

Ammattiliittojen sosiaalisen median kautta on alkanut tulla kysymyksiä liittyen työturvallisuuteen. Emme ole niihin siellä vastanneet, koska ne eivät ole työsuojelun virallisia tiedotuskanavia. Olemme perustaneet PPSHP Työsuojelu -ryhmän Facebookiin. Siinä informoimme työsuojeluun liittyvistä ajankohtaisista asioista. Kaikki PPSHP:n työntekijät voivat liittyä ryhmään.
Suorien yhteydenottojen määrä alkoi kolmannella viikolla lisääntyä voimakkaasti, josta päättelimme, että intran tiedotteet eivät oikein tavoittaneet henkilöstöä. Tuli varsin paljon kysymyksiä asioista, joista tieto olisi jo ollut löydettävissä. Teimme myös huomion, että vastuuyksiköissä oli tehty omia, joskus kyseenalaisiakin tulkintoja ohjeista, sekä luotu myös omia ohjeita.

Huolestuttavinta yhteydenotoissa ja HaiPro-ilmoituksissa on ollut tiedon kulun puute ja mahdollinen altistuminen, silloin kun on hoidettu korona-epäily potilaita, eikä ole osattu suojautua.

Me työsuojeluvaltuutetut olemme tiivistäneet keskinäistä yhteistyötämme. Huomioistamme keskeistä on ollut, että käytännön asioita on järjestelty eri tasoilla hyvin. Viestinnän merkitys korostuu tässä poikkeustilanteessa ja siinä on parantamista, ettei aiheutuisi turhaa hämmennystä. Kokemukset työjärjestelyistä ovat luonnollisestikin olleet hyvin yksilöllisiä, mihin tietysti vaikuttaa se, että kriisiajan johtamisen on oltava varsin suoraviivaista.

Tilanteeseen liittyvät vahvat tunteet, eteenkin pelko ja negatiivisuus ovat ne, joiden emme soisi uhkaavan työkykyä ja vaikeuttavan arjen toimintaa. Johtoajatuksena meillä työsuojelussa on, että emme ainakaan lietso lisää huolta ja paniikkia vaan pyrimme hoitamaan tätä vaativaa työtä hyvässä yhteistoiminnan hengessä niin käytännön asioiden kuin henkisen kuormittumisenkin osalta. Ohjeistusten lisääntyessä ja muuttuessa tilanteet vaativat meiltä kaikilta joustoa ja epätietoisuuden sietoa.  Kukaan meistä ei omaa täydellistä asiantuntemusta korona-asioiden suhteen. Nyt meillä kellään ei ole varaa ylilyönteihin.

Yhteistyöllä me selviämme tästä!

Tehyläiset työsuojeluvaltuutetut Sari Anttila, Timo Hannila, Aira Lievetmursu, Meeri Mustalahti ja Petra Neitola

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammatt...

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei...