Siirry pääsisältöön

Näkökulmia keväästä 2022!



Voisin aloittaa toistamalla koko alkuvuoden esillä olleita tilastoja, tulevaisuuden näkymiä tai kertomuksia elävästä elämästä terveydenhuollosta. Mutta siihen ei enää liene tarvetta. Kaikille keskustelua seuranneille saatikka terveydenhuollon osapuolille on kiistämättä selvää, ettei alalle ole oikein tulijoita ja aivan liikaa on lähtijöitä. Tämä luonnollisesti johtaa siihen, että tulevaisuudessa ei ole nykyisen tasoisia palveluja, niin kun ei ole tekijöitäkään, ellei nyt tehdä jotain. Pitoa ei ole eikä vetoa. Tästä ei ole käsittääkseni erimielisyyttä. Nyt vaan on pakko kääriä hihat tai hyväksyä tuleva. Se, ettei ole kuullut tai ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, ei ole enää uskottava vaihtoehto. Silti alan työnantajat, heitä edustavien KT:n neuvottelijoiden johdolla, käytännössä kieltäytyvät neuvottelemasta. Heidän edistämänsä ratkaisuehdotukset ovat kaikesta huolimatta sellaista luokkaa, että hyväksytään nyt ja tulevaisuudessa potilasturvallisuuden vakavasti vaarantava tilanne. Ei kukaan voi vakavissaan kuvitella tästä selvittävän pelkästään näyttävillä valoilla tai kannusteilla, joiden symboliksi on noussut banaani.

Keväällä lakon aikana työnantaja lanseerasi termin huippuosaaja. Tällä tarkoitettiin hoitajia, joiden tehtäviä ei kukaan muu kyennyt tekemään. Otin ilolla sen vastaan. Aikaisemmin kun on neuvoteltu siitä, ettei tehtävien vaativuus ja siitä maksettava palkka ollut kohdallaan on viesti ollut, että eihän tehtävä nyt kovinkaan vaativa ole kunhan nyt ”temppua toistelee”. Luulisi, että tuo viesti huippuosaajista menisi esimerkiksi meidän työnantajaltamme neuvottelijoille, että neuvotelkaa nyt, hyvänen aika tai nuo huippuosaajat menetetään, eivätkä ne ole korvattavissa. Jonossa kun ei näy kuin selkiä. Myös potilasturvallisuus oli alituiseen vaarassa lakon aikana työnantajien tulkinnan mukaan ja sitä oli myös tarpeen heidän yhdessä rintamassa tuoda esille. Kuitenkaan ei neuvotella ratkaisusta. Sairaanhoitopiirit antoivat ymmärtää, että KT heidän neuvottelijanaan toimii täysin irrallisena osana heistä. Siis he, jotka neuvottelivat tai tässä tapauksessa eivät neuvotelleet organisaatioissa noudatettavasta työehtosopimuksesta!? No ei!

Nyt lakko on ohi. Sitä ei kannattanut jatkaa koska valtiovalta osallistui kiistaan valmistelemalla lain, jolla hoitajia olisi voitu määrätä töihin. Lakosta olisi tullut tehoton, sellainen työnantajille sopiva. Lakon jälkeen on kuljettu töissä vahvistettujen työvuorojen mukaisesti ilman että työnantaja olisi niitä alituiseen yksipuolisesti muuttanut. Seurauksena valvovalle viranomaiselle on tehty muutaman viikon aikana ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta tuhansia. Työvuoroja on tehty vajaalla. Tämän lisäksi useat organisaatiot ovat ilmoittaneet mittavista supistamisista toiminnassaan mukaan lukien oma työnantajamme. Luulisi, että potilasturvallisuuden vuoksi olisi ryhdytty etsimään ratkaisua tilanteeseen. Ei ole, lukuun ottamatta Kanta-Hämettä! Isot sairaanhoitopiirit ilmoittivat pysyvänsä yhdessä rintamassa. Hetkinen, missä yhdessä rintamassa? Kun ei heillä juurikaan mitään tekemistä pitänyt olla sen KT:n kanssa ja KT:lla potilasturvallisuus ei tunnu tuntuvan missään.

Tuntuu olevan työnantaja puolella käsitys siitä, että he määrittävät palkan millä hoitaja sitten töissä kulkee halusi tai ei. Eihän se niin mene. Kasvava määrä työntekijöitä on jo siitä irtisanoutumisellaan ilmoittanut. Työnmäärä, tehtävän vaativuus ja siitä maksettava palkka eivät ole oikeassa suhteessa. Tulevaisuuden tuottavuus vaatimukset eivät synny tyhjästä, vaan vaativat edelleen laajempaa, syvempää ja vaativampaa osaamista. Siitäkö ei pitäisi maksaa? Odotan myös omalta työnantajaltani voimakkaampia ulostuloja huippuosaajiensa puolesta, jotta tämä kiista saataisiin ratkaistua. Siis jos olette samaa mieltä? Sillä välin me odotamme. Meillä ei ole kiire. Huonolla sopimuksella tätä ei ratkaista.

 

24.5.2022

- Jukka Kanto, pääluottamumies Tehy PPSHP

jukka.kanto at ppshp.fi 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei