Siirry pääsisältöön

Loppukesän mietelmiä työsuojeluvaltuutettu Airalta


Nyt kun minulla on siihen mahdollisuus, olen oma-aloitteisesti jakanut lomani useampaan pätkään. Näin ehdin tehdä kaikkea leipätyöhön kuulumatonta, mitä tämän suven ja syksyn aikana haluan tehdä.

Heinäkuun alussa jäädessäni ensimmäiselle loman pätkälle ehdin jo helpottuneena iloita asioista, joista olin erikoisen kevään aikana ehtinyt olla huolissani. Kesäkuun lomalaiset olivatkin yllättäen saaneet pitää lomansa harvinaisilla, uskomattoman upeilla helteillä. Korona ei ollutkaan ryöpsähtänyt meillä hallitsemattomaksi, vaikka toki koko sairaalan henkilöstö oli joutunut tosi suuren paineen alle valmistutumisissa ja muutoksissa. Meidän kokemuksemme ja suhtautumisemme erikoiseen kevääseen ovat olleet hyvin yksilölliset. Suosittelen niiden läpikäymistä työryhmissä. Se on samalla hyvää harjoitusta opetella työkavereiden kesken dialogia, jossa ei ole olemassa vain yhtä totuutta.

Osalle työntekijöistä kevät toi vakavia työkykyhaasteita, mutta monet miestä löysivät myös uudenlaisia työtapoja ja kokivatkin välttämättömän yhteistyön vaihteluna ja opettavaisena. Niillä, joilla oli ollut mahdollisuus siirtyä etätöihin, sopeutuminen skype- ja teams-palavereihin sujui yllättävän napakasti ja kirjallisten töiden tekeminen oli varsin tehokasta. Toki pääsimme tutustumaan myös etätyön työturvallisuushaasteisiin. Ei ole terveellistä eikä mukavaa vetäytyä sosiaalisista kontakteista eikä myöskään kovin ergonomista olla läppärillä keittiön pöydän ääressä ilman taukoja. Olikohan muuten niin, että kirjallisissa töissä moni meistä oli jopa vaarallisen tehokas kotona?

Työsuojeluvaltuutettuna olen kollegoitteni kanssa pohtinut, olisiko meille kaikille tutustuminen toisten työhön hyödyllistä. Toki se vie energiaa, varsinkin mikäli työnantajan tai oma vaatimus osaamista kohtaan nousee heti liian suureksi. Hyödyllisimpänä näen sen, että saataisiin toisen työn arvostusta lisättyä ja väheksymistä karsittua. Meillä tässä samassa sairaalassa on uskomattoman monenlaisia toimintakulttuureja eri vastuuyksiköissä. Niitä sietää meidän itse kunkin tarkastella ja yrittää rakentavasti ottaa arviontiin, keskusteluun ja kehitettäväksi. Itse opin eräässä hyvin toimivassa työyksikössä varsin kuvaavan määritelmän: ”Meillä ei nillitetä.”  Sitäpä aion tämän syksyn kysellä. 

Pohditaan yhdessä, mitkä asiat työyhteisöissä ovat nillitystä ja joutaa hylätä ilman että työn vaatima tarkkuus kärsii. Tänä vuonna on valmistunut mielenkiintoinen ja hyvin käytännönläheinen tutkimus Työkaveruus suomalaisessa työelämässä. Olemme työsuojelusta valmiita tulemaan kertomaan siitä työyksiköihinne.

Syksylle olemme työsuojeluorganisaatiossa suunnittelemassa työsuojelun peruskursseja niin työntekijöille kuin esimiehillekin. Painotus kursseilla on ollut perehtymistä sairaanhoitopiirin ohjeisiin. Työsuojeluyhdyshenkilöiden ja esimiesten kuukausittaiseen tapaamiseen olemme rakennelleet monipuolista ohjelmaa. Seuratkaa siis tiedotusta!

Viime vinkkinä suosittelen tutustumista Työterveyslaitoksen Hyvän mielen työpaikka sivustoon: 
https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/opas/hyvan-mielen-tyopaikka/

Älä tule paha toinen aalto, jotta saamme keskittyä monipuolisesti arvokkaaseen työhömme!

Aira Lievetmursu
työsuojeluvaltuutettu, osastonhoitaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei