Siirry pääsisältöön

Loppukesän mietelmiä työsuojeluvaltuutettu Airalta


Nyt kun minulla on siihen mahdollisuus, olen oma-aloitteisesti jakanut lomani useampaan pätkään. Näin ehdin tehdä kaikkea leipätyöhön kuulumatonta, mitä tämän suven ja syksyn aikana haluan tehdä.

Heinäkuun alussa jäädessäni ensimmäiselle loman pätkälle ehdin jo helpottuneena iloita asioista, joista olin erikoisen kevään aikana ehtinyt olla huolissani. Kesäkuun lomalaiset olivatkin yllättäen saaneet pitää lomansa harvinaisilla, uskomattoman upeilla helteillä. Korona ei ollutkaan ryöpsähtänyt meillä hallitsemattomaksi, vaikka toki koko sairaalan henkilöstö oli joutunut tosi suuren paineen alle valmistutumisissa ja muutoksissa. Meidän kokemuksemme ja suhtautumisemme erikoiseen kevääseen ovat olleet hyvin yksilölliset. Suosittelen niiden läpikäymistä työryhmissä. Se on samalla hyvää harjoitusta opetella työkavereiden kesken dialogia, jossa ei ole olemassa vain yhtä totuutta.

Osalle työntekijöistä kevät toi vakavia työkykyhaasteita, mutta monet miestä löysivät myös uudenlaisia työtapoja ja kokivatkin välttämättömän yhteistyön vaihteluna ja opettavaisena. Niillä, joilla oli ollut mahdollisuus siirtyä etätöihin, sopeutuminen skype- ja teams-palavereihin sujui yllättävän napakasti ja kirjallisten töiden tekeminen oli varsin tehokasta. Toki pääsimme tutustumaan myös etätyön työturvallisuushaasteisiin. Ei ole terveellistä eikä mukavaa vetäytyä sosiaalisista kontakteista eikä myöskään kovin ergonomista olla läppärillä keittiön pöydän ääressä ilman taukoja. Olikohan muuten niin, että kirjallisissa töissä moni meistä oli jopa vaarallisen tehokas kotona?

Työsuojeluvaltuutettuna olen kollegoitteni kanssa pohtinut, olisiko meille kaikille tutustuminen toisten työhön hyödyllistä. Toki se vie energiaa, varsinkin mikäli työnantajan tai oma vaatimus osaamista kohtaan nousee heti liian suureksi. Hyödyllisimpänä näen sen, että saataisiin toisen työn arvostusta lisättyä ja väheksymistä karsittua. Meillä tässä samassa sairaalassa on uskomattoman monenlaisia toimintakulttuureja eri vastuuyksiköissä. Niitä sietää meidän itse kunkin tarkastella ja yrittää rakentavasti ottaa arviontiin, keskusteluun ja kehitettäväksi. Itse opin eräässä hyvin toimivassa työyksikössä varsin kuvaavan määritelmän: ”Meillä ei nillitetä.”  Sitäpä aion tämän syksyn kysellä. 

Pohditaan yhdessä, mitkä asiat työyhteisöissä ovat nillitystä ja joutaa hylätä ilman että työn vaatima tarkkuus kärsii. Tänä vuonna on valmistunut mielenkiintoinen ja hyvin käytännönläheinen tutkimus Työkaveruus suomalaisessa työelämässä. Olemme työsuojelusta valmiita tulemaan kertomaan siitä työyksiköihinne.

Syksylle olemme työsuojeluorganisaatiossa suunnittelemassa työsuojelun peruskursseja niin työntekijöille kuin esimiehillekin. Painotus kursseilla on ollut perehtymistä sairaanhoitopiirin ohjeisiin. Työsuojeluyhdyshenkilöiden ja esimiesten kuukausittaiseen tapaamiseen olemme rakennelleet monipuolista ohjelmaa. Seuratkaa siis tiedotusta!

Viime vinkkinä suosittelen tutustumista Työterveyslaitoksen Hyvän mielen työpaikka sivustoon: 
https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/opas/hyvan-mielen-tyopaikka/

Älä tule paha toinen aalto, jotta saamme keskittyä monipuolisesti arvokkaaseen työhömme!

Aira Lievetmursu
työsuojeluvaltuutettu, osastonhoitaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koronapandemiassa mikään ei ole normaalia hoitotyötä

Hei, olen Tatu Oulusta. Olen työskennellyt nyt nelisen vuotta kliinisen hoitotyön asiantuntijana PPSHP:ssa, vastuualueena perioperatiivinen hoitotyö. Sitä ennen olen työskennellyt anestesiahoitajana halki Suomen kymmenkunta vuotta. Kun pandemian myötä tuli rajoituksia kokoontumisiin ja työnantajani alkoi turvaamaan toimillaan koronapotilaiden hoitoa, yleensä niin täysi kalenterini tyhjeni täysin. Kaikki kehittämistoiminta, missä olin osallisena meni määrittämättömälle tauolle. Kaikki hankkeet ja pienistä suuriin menivät takaisin pöytälaatikkoon. Kävimme ylihoitajani kanssa kuukausipalaverissamme joitain eri vaihtoehtoja läpi, jonka jälkeen hän määräsi minut pikaperehtymään tehohoitoon. Minulla on hämäriä muistikuvia, että olen ollut eri sairaalan ihan erilaisella teholla yli kymmenen vuotta sitten työkierrossa yhden vuoden. Näin ollen minulla on määritelty olevan ”tehokokemusta”. Teholle siirrettiin leikkausosastoilta ja vuodeosastoilta noin 80 sairaanhoitajaa ja muutama lääkintä

Tehyn lakko vuosimallia 2020?

Paikallinen uutislehti  Kaleva uutisoi isosti kuluvalla viikolla , että hoitajat (eli Tehy ry ja SuPer ry) suunnittelevat lakkoa tulevalle keväälle. Kaleva kertoi, kuinka eri työnantajat ovat tähän valmistautuneet. Itseäni toisaalta huvittaa tämä uutisointi, koska meillä on kunta-alalla voimassa olevat työehtosopimukset 31.3.2020 asti ja toisaalta meillä on valtakunnassa neuvottelut meneillään. Tällä hetkellä muut asettavat meidän päälle lakkovaatetta ihan urakalla. Eiköhän kuitenkin lähtötilanne ole se, että neuvottelupöydässä neuvotellaan ja pyritään löytämään yhteisymmärrys ratkaisuista. Tämä ei tietenkään ole varmaa ja tämän vuoksi kaikilla palkansaajajärjestöillä tulee olla jatkuva valmius erityyppisiin tukitoimiin. Tukitoimet eivät välttämättä tarkoita lakkoa tai ylityökieltoa. Mutta se voi tarkoittaa niitä. Itseasiassa meidän työsopimussuhteisten osalta tukitoimet voivat olla hyvinkin innovatiivisia sekä vaikuttavia, kuten nähtiin 2007. Työsopimussuhteisilla ei ole

Työsuojeluvaltuutettujen ajatuksia korona-aikana

Me työsuojeluvaltuutetut teimme ensimmäisen tiedotteemme työsuojeluyhdyshenkilöille ja esimiehille kolmisen viikkoa sitten. Peruimme tavanomaiset tapaamisemme ja käyntimme yksiköissä ja tiedotimme saavutettavuudestamme puhelimitse, sähköpostitse sekä etäyhteyksin. Pyysimme aktiivista HaiPro-työturvallisuusilmoitusten tekoa. Alussa, sairaanhoitopiirin valmistautuessa uudenlaiseen tilanteeseen, tietoomme alkoi tulla huolta muuttuvista työtehtävistä, mikä aiheutti hyvinkin yksilöllistä henkistä kuormitusta. Myöskin epäilyt biologisista altistumisista alkoivat lisääntyä. Jo alussa päätimme tilastoida koronaan liittyvät HaiPro-ilmoitukset erikseen, jotta kokonaiskuva tilanteesta pysyisi paremmin hallussamme. Nyt järjestelmään on lisätty COVID19-täppi. Olemme lähestyneet työnantajaa muistuttaen yhteistoiminnan tärkeydestä huomattuamme, ettei tieto strategisesta suunnittelusta välittynyt meille tarpeeksi emmekä juurikaan olleet mukana valmisteluissa. Saimme toki kutsun laajennettuun pä