Siirry pääsisältöön

Kiitos terveydenhuollon työntekijöille erinomaisesta työstä och samma på svenska - Siinäkö kaikki?

Ah, kevätaurinko muuttuu kesäauringoksi.

Hallituksen tiedotustilaisuus ei tuonut paljon lohtua. Valmiuslaki jatkuu toistaiseksi - ilman minkäänlaista määräaikaa? Tuntuu kohtuuttomalta, kun samaan aikaan kerrotaan, että koronaepidemia on hallinnassa ja yhteiskunnan toimintoja voidaan ruveta normalisoimaan. Tekohengitystä annetaan kyllä yrityksille, mutta hoitajille sitä ei heru millään. Ravien kohtalokin kiinnosti enemmän toimittajia kuin hoitajien asia. Terveydenhuollon ammattilaisille valmiuslain asetukset tarkoittavat peruttuja ja pätkittyjä lomia, epävarmuutta ja joustamista joustamisen perään, vaikeutta työsopimusten irtisanomiseen. Näitä edellä mainittuja asioita työnantajat käyttävät surutta hyväkseen tällä hetkellä, vaikka suurin osa terveydenhuollon henkilöstöstä ei ole edes tekemisissä koronan kanssa. Eivätkö perusoikeudet koske myös hoitajia? Jos sen nojalla avataan koulutkin, että lastenoikeudet ja perusoikeudet toteutuvat. Ihmettelen.

Karua oli Tehyn valtuutettuna kuunnella valtakunnansovittelijan antamaa sovintoesitystä kunta-alan sopimukseksi. Huonoa sopimuskokonaisuutta ei voinut hyväksyä, sillä se olisi heikentänyt sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten asemaa ja etuja. Valtakunnansovittelija Piekkala ilmoitti alkuviikosta, että sovittelijan ratkaisuesitys on hylätty. Samassa julkaisussa on ratkaisuesitys liitteineen. (Katsokaapa itsekin tästä linkistä!
Tehy ja Super ovat kuitenkin valmiita jatkamaan neuvotteluja kuntatyönantajan kanssa. Meillä on hyvät neuvottelijat. Kaikki tuki heille ja tsemppiä jatkoon. Mitä tämä meille jäsenille nyt tarkoittaa? Sitä että, jatkamme päättyneen työehtosopimuksen jälkivaikutuksella ja valmuislain puristuksissa ilman työtaisteluoikeutta - toistaiseksi. Keskitymme siihen mikä on meidän tehtävä - potilaiden hoitaminen ilman koronaa tai koronalla. Viime aikoina somessa ja eri viestinnän kanavilla on käyty järjestöjen välistä viestipainia. Syyttävä sormi on osoittanut ja parjannut juuri Tehyä ja Superia. Älkäämme uskoko kaikkea mitä pahalla mielellä ja paatoksella annetaan tulla. Emme ole syyllisiä emmekä ongelma - edelleenkin olemme ratkaisu! Annetaan asian pikkuhiljaa unohtua eikä provosoiduta. Lukekaa Tehyn tiedotusta, niin saatte oikeaa tietoa.

Ammattiosasto järjestää pian virtuaalisen ajankohtaisillanjäsenistölle ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta ja työsuojelusta. Kaikkien on mahdollisuus osallistua omalta sohvalta käsin. Tehdään osallistujaennätys!

Tämä kevät on tullut jotenkin salakavalasti ja ollut kaikkea muuta kuin mitä syyskokouksessa toimintasuunnitelmaksi esittelin teille. Järjestötoiminnan näkökulmasta ammattiosasto on varmasti näyttänyt olevan horroksessa, mutta sen tärkeimmän tehtävän eli jäsenten edunvalvonnan eteen on tehty töitä rutkasti päivittäin. Kiitokset siitä jo tässä vaiheessa meidän loistaville luottamusmiehille. Tehtävää on toki vielä jäljellä. Meidänkin sairaanhoitopiirissä ollaan ryhdytty purkamaan koronan vuoksi tehtyjä erityisvalmisteluja ja palauttamaan normaalitoimintaa ja siirtämään henkilöstöä normaaleihin tehtäviin. Hyvä niin. 

Nopea suunnitelmien muutos ja siirtely paikasta toiseen kuitenkin väsyttää ja haastaa. Miten jaksetaan tähän kaikkeen keskittyä pätkälomilla ja koko ajan muuttuvilla haasteilla työssä? Olo on kuin jäneksellä kirkkaissa rekan valoissa - poukkoilla ees taas pulssin hakatessa pilvissä näkemättä yhtään mihinkään. Jo varpaillaan olo siitä, että mitä seuraava päivä tuo tulleessaan kuormittaa työntekijää ja esimiestäkin. Useat suunnitelmat menevät viikoittain uusiksi. Toivon, että tilanne pikkuhiljaa rauhoittuisi edes hetkeksi.
30.4.2020 vahvistettiin laki väliaikaisesta poikkeamisesta Yhdistyslaista ja Kirjanpitolaista Covid- 19 epidemian leviämisen rajoittamiseksi. Lakimuutos astui voimaan 1.5.2020 ja on voimassa 30.9.2020 asti. Tehyn hallitus on päättänyt 13.3.2020, että ammattiosastot voivat poiketa mallisäännöistä ja siirtää vuosikokousten järjestämisajankohtaa eteenpäin. Ammattiosastot voivat pitää kevätkokouksen etäyhteydellä tai tavallisena läsnäolokokouksena syyskuun loppuun mennessä huomioiden kokoontumisrajoitukset. 

Sääntömääräinen kevätkokous on meillä kertaalleen siirrettynä kesäkuun alkuun, mutta todennäköisesti joudumme siirtämään sitä vielä kertaalleen, koska kokoontumisrajoitus nousee kesäkuun alussa vain 50 henkilöön.  Ammattiosaston hallitus käsittelee kevätkokousasiaa piakkoin kokouksessaan. Tämä kuitenkin jo tiedoksi teille, että ihan säännösten mukaan elellään. Olisihan se mukava päästä jo näkemään teitä kaikkia! Tällä erää jatkamme kuitenkin poikkeusajan elämistä. Muistakaa, että teette tärkeätä työtä! Pidetään lippu korkealla kaikesta huolimatta.

Paremman huomisen toivossa

Outi Puoskari
Tehy PPSHP puheenjohtaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääluottamusmiesehdokkaat esittäytyvät

Tehy PPSHP pääluottamusmiesvaalit käydään NYT! Kyseessä on vuoden 2021 loppuun asti kestävä tehtävä. Tässä seuraa ehdokkaiden omat esittelyt:

Nykyisyydestä kohti tulevaisuutta

Työsopimuksella myymme työnantajalle aikaamme ja osaamistamme vastiketta vastaan. Venymisestä ja joustamisesta ei siinä kaupassa ole sovittu. Kevään ja alkukesän aikana käytiin työehtosopimusneuvotteluita ja niitä joiltain osin vauhditettiin ylityö - ja vuoronvaihtokielloin. Mm. valmiuslain säädösten voimassa olon vuoksi tätä käytettiin marginaalisesti ja hetkellisesti. Joustaminen keskeytettiin pieneksi ajaksi mutta ongelmat alkoivat kasautua ilman isompia viiveitä. Tästä on helppo muodostaa se johtopäätös, että palveluntuotanto terveydenhuollossa pysyy pystyssä pitkälti pienipalkkaisten työntekijöiden joustamisen ja työajoista tinkimisen avulla.  Tehy PPSHP on vuosien aikana ollut edistämässä paikallista sopimista liittyen joustamiseen. Meillä on käytössä lisätyö ja tuottavan toiminnan malli, sisäisen keikkailunmalli, hälytysraha malli ja varallaolo malli , jotka kaikki poikkeavat kokonaan tai merkittävästi siitä, mihin työehtosopimus antaa mahdollisuuden.   Työntekijällä on mahdolli

Ajatuksia keväästä ja syksystä 2020 paikallisesti

Korona-kevät 2020, sellaisena se muistetaan. Kaikkea valtakunnan uutisointia hallitsivat uutiset koronatilanteesta. Television ajankohtais- ja keskusteluohjelmat täyttyivät asiantuntijoiden arvioista epidemiatilanteeseen liittyen. Heti alussa pohdiskeltiin, laskettiin ja alettiin valmistautua siihen miten terveydenhuoltomme kestää ennen kokemattoman tilanteen. Julkisuudessa näytettiin kuvaa ja kuvia suojavaatetuksessa kulkevista terveydenhuollon työntekijöistä meiltä ja muualta. Kiitosta sekä kannustusta tuli kansalaisilta, julkisuuden henkilöiltä ja osallistuipa valtiovaltakin asiaan valaisemalla Finlandia-talon!  E n kykene ottamaan kantaa, kuinka montaa ihmistä nuo eleet lämmittivät ,mutta meille tulleissa yhteydenotoissa olisi kyllä toivottu konkreettisempaakin. Tehy PPSHP ehdotti työnantajalle erityistä koronalisää. Neuvottelut eivät edenneet. Suojavälineiden riittävyys puhutti ja niitä Suomi hankki muun muassa Virossa toimivilta monialayrittäjiltä hiukan huonommalla menestyksellä