Siirry pääsisältöön

Kiitos terveydenhuollon työntekijöille erinomaisesta työstä och samma på svenska - Siinäkö kaikki?

Ah, kevätaurinko muuttuu kesäauringoksi.

Hallituksen tiedotustilaisuus ei tuonut paljon lohtua. Valmiuslaki jatkuu toistaiseksi - ilman minkäänlaista määräaikaa? Tuntuu kohtuuttomalta, kun samaan aikaan kerrotaan, että koronaepidemia on hallinnassa ja yhteiskunnan toimintoja voidaan ruveta normalisoimaan. Tekohengitystä annetaan kyllä yrityksille, mutta hoitajille sitä ei heru millään. Ravien kohtalokin kiinnosti enemmän toimittajia kuin hoitajien asia. Terveydenhuollon ammattilaisille valmiuslain asetukset tarkoittavat peruttuja ja pätkittyjä lomia, epävarmuutta ja joustamista joustamisen perään, vaikeutta työsopimusten irtisanomiseen. Näitä edellä mainittuja asioita työnantajat käyttävät surutta hyväkseen tällä hetkellä, vaikka suurin osa terveydenhuollon henkilöstöstä ei ole edes tekemisissä koronan kanssa. Eivätkö perusoikeudet koske myös hoitajia? Jos sen nojalla avataan koulutkin, että lastenoikeudet ja perusoikeudet toteutuvat. Ihmettelen.

Karua oli Tehyn valtuutettuna kuunnella valtakunnansovittelijan antamaa sovintoesitystä kunta-alan sopimukseksi. Huonoa sopimuskokonaisuutta ei voinut hyväksyä, sillä se olisi heikentänyt sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten asemaa ja etuja. Valtakunnansovittelija Piekkala ilmoitti alkuviikosta, että sovittelijan ratkaisuesitys on hylätty. Samassa julkaisussa on ratkaisuesitys liitteineen. (Katsokaapa itsekin tästä linkistä!
Tehy ja Super ovat kuitenkin valmiita jatkamaan neuvotteluja kuntatyönantajan kanssa. Meillä on hyvät neuvottelijat. Kaikki tuki heille ja tsemppiä jatkoon. Mitä tämä meille jäsenille nyt tarkoittaa? Sitä että, jatkamme päättyneen työehtosopimuksen jälkivaikutuksella ja valmuislain puristuksissa ilman työtaisteluoikeutta - toistaiseksi. Keskitymme siihen mikä on meidän tehtävä - potilaiden hoitaminen ilman koronaa tai koronalla. Viime aikoina somessa ja eri viestinnän kanavilla on käyty järjestöjen välistä viestipainia. Syyttävä sormi on osoittanut ja parjannut juuri Tehyä ja Superia. Älkäämme uskoko kaikkea mitä pahalla mielellä ja paatoksella annetaan tulla. Emme ole syyllisiä emmekä ongelma - edelleenkin olemme ratkaisu! Annetaan asian pikkuhiljaa unohtua eikä provosoiduta. Lukekaa Tehyn tiedotusta, niin saatte oikeaa tietoa.

Ammattiosasto järjestää pian virtuaalisen ajankohtaisillanjäsenistölle ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta ja työsuojelusta. Kaikkien on mahdollisuus osallistua omalta sohvalta käsin. Tehdään osallistujaennätys!

Tämä kevät on tullut jotenkin salakavalasti ja ollut kaikkea muuta kuin mitä syyskokouksessa toimintasuunnitelmaksi esittelin teille. Järjestötoiminnan näkökulmasta ammattiosasto on varmasti näyttänyt olevan horroksessa, mutta sen tärkeimmän tehtävän eli jäsenten edunvalvonnan eteen on tehty töitä rutkasti päivittäin. Kiitokset siitä jo tässä vaiheessa meidän loistaville luottamusmiehille. Tehtävää on toki vielä jäljellä. Meidänkin sairaanhoitopiirissä ollaan ryhdytty purkamaan koronan vuoksi tehtyjä erityisvalmisteluja ja palauttamaan normaalitoimintaa ja siirtämään henkilöstöä normaaleihin tehtäviin. Hyvä niin. 

Nopea suunnitelmien muutos ja siirtely paikasta toiseen kuitenkin väsyttää ja haastaa. Miten jaksetaan tähän kaikkeen keskittyä pätkälomilla ja koko ajan muuttuvilla haasteilla työssä? Olo on kuin jäneksellä kirkkaissa rekan valoissa - poukkoilla ees taas pulssin hakatessa pilvissä näkemättä yhtään mihinkään. Jo varpaillaan olo siitä, että mitä seuraava päivä tuo tulleessaan kuormittaa työntekijää ja esimiestäkin. Useat suunnitelmat menevät viikoittain uusiksi. Toivon, että tilanne pikkuhiljaa rauhoittuisi edes hetkeksi.
30.4.2020 vahvistettiin laki väliaikaisesta poikkeamisesta Yhdistyslaista ja Kirjanpitolaista Covid- 19 epidemian leviämisen rajoittamiseksi. Lakimuutos astui voimaan 1.5.2020 ja on voimassa 30.9.2020 asti. Tehyn hallitus on päättänyt 13.3.2020, että ammattiosastot voivat poiketa mallisäännöistä ja siirtää vuosikokousten järjestämisajankohtaa eteenpäin. Ammattiosastot voivat pitää kevätkokouksen etäyhteydellä tai tavallisena läsnäolokokouksena syyskuun loppuun mennessä huomioiden kokoontumisrajoitukset. 

Sääntömääräinen kevätkokous on meillä kertaalleen siirrettynä kesäkuun alkuun, mutta todennäköisesti joudumme siirtämään sitä vielä kertaalleen, koska kokoontumisrajoitus nousee kesäkuun alussa vain 50 henkilöön.  Ammattiosaston hallitus käsittelee kevätkokousasiaa piakkoin kokouksessaan. Tämä kuitenkin jo tiedoksi teille, että ihan säännösten mukaan elellään. Olisihan se mukava päästä jo näkemään teitä kaikkia! Tällä erää jatkamme kuitenkin poikkeusajan elämistä. Muistakaa, että teette tärkeätä työtä! Pidetään lippu korkealla kaikesta huolimatta.

Paremman huomisen toivossa

Outi Puoskari
Tehy PPSHP puheenjohtaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei