Siirry pääsisältöön

Tehyn lakko vuosimallia 2020?


Paikallinen uutislehti Kaleva uutisoi isosti kuluvalla viikolla, että hoitajat (eli Tehy ry ja SuPer ry) suunnittelevat lakkoa tulevalle keväälle. Kaleva kertoi, kuinka eri työnantajat ovat tähän valmistautuneet.

Itseäni toisaalta huvittaa tämä uutisointi, koska meillä on kunta-alalla voimassa olevat työehtosopimukset 31.3.2020 asti ja toisaalta meillä on valtakunnassa neuvottelut meneillään. Tällä hetkellä muut asettavat meidän päälle lakkovaatetta ihan urakalla. Eiköhän kuitenkin lähtötilanne ole se, että neuvottelupöydässä neuvotellaan ja pyritään löytämään yhteisymmärrys ratkaisuista.

Tämä ei tietenkään ole varmaa ja tämän vuoksi kaikilla palkansaajajärjestöillä tulee olla jatkuva valmius erityyppisiin tukitoimiin. Tukitoimet eivät välttämättä tarkoita lakkoa tai ylityökieltoa. Mutta se voi tarkoittaa niitä. Itseasiassa meidän työsopimussuhteisten osalta tukitoimet voivat olla hyvinkin innovatiivisia sekä vaikuttavia, kuten nähtiin 2007. Työsopimussuhteisilla ei ole mitenkään lainsäädännöllä rajattu tukitoimia, kuten virkasuhteisilla on.

Milloin tukitoimia voidaan käyttää? Niihin voidaan joutua turvautumaan silloin, kun työehtosopimus ei enää ole voimassa, muuna kuin jälkivaikutuksella. Työehtosopimukset tehdään yleensä määräajaksi juuri sen vuoksi, että niiden kautta neuvotellaan ja sovitaan meidän työsuhteiden ehdoista ja mahdollisista palkankorotuksista lähitulevaisuuteen. Kukaan ei pysty ennustamaan loputtomasti tulevaa, joten tämän vuoksi työehtosopimuksetkin ovat määräaikaisia.

Jälkivaikutus tarkoittaa taas sitä, että vaikka sinällään työehtosopimus on päättynyt ja sitä myöten työnantajan ostama työrauhavelvoite, tulee työnantajan edelleen noudattaa palkansaajiinsa työehtosopimuksensa ehtoja. Yleensä jälkivaikutus kestää niin kauan, kuin alan työehtosopimuksista ylipäätänsä on jotain neuvottelu- ja sovintoyrityksiä olemassa. Käytännössä kuitenkin kaikki riidat ratkeavat aikanaan ja harvoin niissä on mennyt kuukausikaupalla aikaa.

Mihin sitten tukitoimia tarvitaan? Meitä edustaa valtakunnan neuvottelupöydässä valitsemamme neuvottelijat. Tehyllä on tällä hetkellä puheenjohtaja Millariikka Rytkösen vetämänä liuta oikeusoppineita ja kokeneita neuvottelijoita. Tästä huolimatta voidaan ajautua tilanteeseen, ettei työnantaja ota meitä tarpeeksi vakavasti, ennen kuin näytämme voimaamme tukitoimilla. Eli meidän tehtävämme on olla tukemassa neuvottelijoita, jotka neuvottelevat puolestamme ja meidän on oltava valmis tukemaan heitä neuvotteluissa, jos käsky tukemiseen käy.

Mitä työnantaja tekee? Luonnollisesti fiksu työnantaja haluaa rauhaa, mutta kuten yllä tuli ilmi, niin kaikki eivät ole aina yhtä fiksuja ja voidaan ajautua erimielisyyteen. Työnantajalla on vastuu toiminnasta, vastuu sairaalamaailmassa potilaiden hoidosta (sitä vastuuta meillä ei ole, muuta kuin työvuorossa, oman tekemisen kautta) ja tämän vuoksi fiksu työnantaja myös valmistautuu toiminnoissaan tilanteisiin, joissa kaikki ei menekään, kuten Strömsössä.

Työnantaja vastuulle kuuluu edelleen myös työaikojen suunnittelu ja vuosilomien vahvistaminen työehtosopimuksen ja lainsäädännön rajoissa. Fiksu työnantaja aivan varmasti käyttää tätä valtaansa varautuessaan mahdollisiin poikkeusoloihin. Tämän vuoksi he eivät esimerkiksi kovin hevillä tässä poikkeavassa tilanteessa ala vahvistamaan vuosilomia - varsinkaan kun Kaleva tai muu media "tietävät" tilanteet ”paremmin”, kuin kukaan muu. Tässä jopa harmillisessa tilanteessa vuosilomienkin suhteen tulee vaan muistaa pari juttua. Vuosilomatkin tulee antaa ja vahvistaa tietyissä rajoissa. Pitämättömät talvilomat on annettava ennen seuraavaa lomakautta, ellei muuta sovita. Toisaalta vaikka kuinka lomia sovitaan siirrettäväksi eteenpäin, on ne vaan annettava tietyssä raamissa ja kohta niitä on läjässä tuplaten. Fiksun työnantajan luulisi ymmärtävän tämän.

Toisin sanoen, vaikka meistä kukaan ei haikaile tukitoimia, niin me tiedämme sen, että kaikkeen tulee poikkeusoloissa varautua, niin meidän palkansaajien, kuin työnantajankin. Lisäksi meidän on kaikkien hyvä muistaa se, että sodan jälkeen koittaa aina rauha ja poikkeusolojen jälkeen jatkuu elämä. Olkaamme valmiita taistelemaan, meidän tehyläisten etujen ja palkkausten puolesta, mutta älkäämme polttako kaikkia siltoja takanamme.

Juha Honkakoski, pääluottamusmies TEHY PPSHP
maili: juha.honkakoski ät ppshp.fi
Twitter: @JHonkakoski
p. 040 126 3574

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei