Siirry pääsisältöön

Mistä löytyy aikaa ja energiaa? Mitä osaamista sinä toisit mukanasi? Onko yhdessä tekemisen ilo tarpeeksi palkitsevaa?

Talven jäljiltä menninkäinen alkaa muuttua pikku hiljaa päivänsäteeksi auringonvalon ja lämmön myötä. Uudenvuodenlupauksista on selvitty ja ajatukset kääntyvät pikku hiljaa kohti kesää. Itselläni on herännyt sisäinen kyselykausi liittyen yhdistystoimintaan ja siitä motivoitumiseen. Samalla perään yhdessä tekemisen kulttuuria  - onko se on hävinnyt?

Yhteiskunnallisesti on huomattavissa, että yhdistystoimintaan ei sitouduta enää samalla tavalla kuin ennen. Ilmassa on huoli yhdistysaktiivien väsymisestä ja siitä, ettei nuoria löydetä mukaan toimintaan. Vapaaehtois- ja yhdistystoiminnassa keskeisiä asioita ovat osallistuminen, osallistumalla vaikuttaminen, toisten auttaminen ja yhteisöllisyys. Tavoitteena tulee olla yhdistyksen aiheen parissa toimiminen ja tekemisen ilo.  Tarvitaan motivaatiota ja innostumista. Motivaation voidaan ajatella olevan toiminnan voima. Se virittää tekijöitä suoritukseen. Motivaatioteorioita on monenlaisia. Keskeisimpänä on ajatus siitä, millainen motiivi meillä on mihinkin asiaan. Joku voi ajatella, että ammattiosastopuheenjohtajana minulla on ulkoinen motiivi eli teen tätä työtä palkan eteen. Itse koen kuitenkin, että se on paljon muuta – sisäistä motivaatiota, joka tuntuu työnilon kokemisena. Omasta puolestani voin sanoa, että ”tämä työ” on uinut ihon alle. Se on osa minua ja elämääni. Innostuminen yhdistystoimintaan on tärkeää yhdistyksen toimintakyvyn ja jäsenten hyvinvoinnin kannalta. Mitä siihen tarvitaan?  - Uteliasta mieltä, kykyä nauttia ja iloita pienistä asioista ja saavutuksista. Kykyä jakaa tämä ympärillä olevien ihmisten kanssa. Tämä on meille aikuisille usein haastavaa, mutta viisi vuotiaalle luonnollista.

Mielessäni pyörii kysymyksiä. Mikä sinut motivoi mukaan ammattiyhdistystoimintaan? Mitä ja millaista toiminnan tulee olla, että saamme houkuteltua sinut mukaan? Mitä osaamista sinä tuot mukanasi? Paras tapa uudistua ja luoda positiivista kehitystä on saada uusia innokkaita toimijoita mukaan. Minun mielestä yhdistystoiminnan avulla oppii uusia asioita, saa ystäviä, voi edistää tärkeitä asioita ja vaikuttaa yhteiskunnallisestikin. Olen kuullut, että ammattiosaston hallituksen käsittelemät asiat koetaan aluksi liian isoina ja vaikeina.  Niitä on vaikea käsittää laajan näkökulman vuoksi, kun on itse tottunut ajattelemaan asiat oman työyksikön kautta.  Se on totta. Sekin on totta, että joskus se turhauttaa ja tuntuu siltä ettei mikään etene tai tästä ei itse hyödy. Mutta pitää muistaa, että norsukin syödään pala kerrallaan.  Tärkeää on perehdytys, ihan niin kuin missä muussakin asiassa. Mietin, että toisiko nimetty yhdistys/hallituskamu tähän asiaan ratkaisua. Hän voisi alkuun kertoa ja esitellä uudelle jäsenelle tarkemmin toimintaa ja perehdyttää. Se helpottaisi ryhmään tulemista. Olisi ihminen jolta kysyä, jos ei tohdi kysyä koko porukan läsnä ollessa. Siinäpä mietittävää.

Yksilöllisyys korostuu aikamme yhdeksi tärkeimmistä arvoista. Se kilpailee yhdessä tekemisen ja yhteisöllisyyden kanssa. Yhteisöllisyyteen liittyy jonkinasteinen vapaaehtoinen itsenäisyydestä luopuminen yhteisen hyväksi. Yhteen hiileen puhaltaminen ja yhteisen työskentelyn saumattomuus ovat peruspilareita. Yksilöiden erilaisuus tuo yhteisöön energiaa. Näin se on ammattiosastotoiminnassakin. Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys lisäävät yhteenkuuluvuutta, tarjoavat turvaa jäsenille ja auttavat hahmottamaan toimintaympäristöä. Miksi usein törmätään kuitenkin siihen, että yksi ja kaksi tekee ja muut peesaa. Vaikka tehtäviä jaetaankin niin samat ihmiset toimivat? Jäsenistöltä on tullut toiveita Me-hengen ja yhteisöllisyyden nostattamisesta. Mietin kuinka se toteutuu, jos siihen ei ole oikeasti tahtotilaa jäsenistössä. Ei se riitä, että hallitus järjestää ja tekee jotakin asian eteen. Se vaatii myös jäsenistön aktiivisuutta. Tässäpä on haastetta tulevaisuuteen.

Ammattiosaston kaikkia jäseniä ei voi aina miellyttää. Yleensä on mentävä enemmistön hyöty edellä. Ammattiosaston tekemistä päätöksistä ja neuvottelutuloksista kantautuu välillä kritiikkiä. Se on tosi asia, että jos ihminen ei saa palautetta toiminnastaan, hän kyllästyy. On kuitenkin hyvä muistaa, että yksikään neuvottelutulos ei synny nuijan kopautuksella vaan sitä edeltävät useammat osin tunteisiinkin menevät ja vaiherikkaat keskustelut. Siksi neuvottelutulokset eivät synny hetkessä, vaikka ulkopuolisen silmin asia saattaa näyttää selvätä ja helposti hoidettavalta. Neuvottelupöydässä emme ole yksin työnantajan kanssa vaan yhdessä toisten ammattijärjestöjen kanssa. Kokonaiskuvan hahmottaminen on taito, joka kehittyy. Tälle vuodelle onkin neuvoteltu paljon ja isoista kokonaisuuksista. Loppusuoralla alkavat olla neuvottelut järjestelyvaraerästä ja HOI030TVA eli Hoitotyön vaativien ammattitehtävien palkkausjärjestelmästä. Tiedotamme jäsenistöä kyllä neuvotteluiden lopputuloksista sitten kun asia on paketissa ja rusetti paketin päällä. Malttakaamme vielä hetki. Piakkoin on tulossa tavoitekysely seuraavalle työehtosopimusneuvottelukierrokselle. Nykyinen työehtosopimus on voimassa 31.3.2020 asti. Tulemme keräämään jäsenistöltämme ajatuksia ja toiveita tavoitekyselyä varten.

Ammattiosaston hallituskauden viimeinen vuosi on tällä erää menossa hyvää vauhtia. Syyskokouksen yhteydessä marraskuussa pidetään hallitusvaali ja valitaan ammattiosastolle puheenjohtaja. Nykyisen hallituksen jäsenet pohtivat omalta kohdaltaan hakeutuako vielä seuraavalle kaudelle. Jäsenet, joita ammattiosaston toiminta kiinnostaa miettivät tohdinko lähteä, osaanko, mitähän se käytännössä tarkoittaa, onko minulla aikaa. Nyt on hyvä kokeilla! Kevätkokouksessa täydennetään ammattiosaston hallituksen varajäsenten kuusi (6) paikkaa. Ehdokasasettelu alkaa 18.3.2019 ja loppuu 31.3.2019. Innokkaasti ehdolle!  Tule mukaan - tuo uusia tuulia ja ideoita. Tänä keväänä on tiedossa paljon toimintaa ja virkistystä. Ollaanpa kuulolla ja tervetuloa kaikki joukolla mukaan! Muista, että olet tärkeä.
-Outi
puheenjohtaja, Tehy PPSHP

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei