Siirry pääsisältöön

Syyssalaattia Airalta

Rakentukoon lokakuun blogi yleiskuulumisten salaatiksi. Sitähän tämä syksy on ollut; niin paljon kaikkea.
Juuri nyt työmarkkinasyksyä värittää valtakunnallisesti hallituksen esitys irtisanomissuojan muutoksesta ja siihen liittyvät työtaistelutoimet.  Oulaskankaan alkavat YT-neuvottelut synkentävät tunnelmia oman ammattiosastomme jäsenten keskuudessa. Näiden asioiden kanssa pysytte ajan tasalla seuraamalla eri luotettavia tiedotuskanavia.
Ammattiosasto aloitteli rauhallisesti lauantain syyseminaarilla kauden toimintaansa. Teemoina olivat oman toiminnan kriittinen arvio sekä vuorovaikutus ja viestintä. Vaikka oman ammattiosastomme viestintä on varsin vilkasta ja monikanavaista, siihen pätee vanha sanonta: ”Viestintä epäonnistuu aina.”  Viesti ei tavoita koskaan kaikkia ja vaikka tavoittaisikin niin vaara väärinymmärryksiin, ylitulkintoihin ja rivien välistä lukemiseen on olemassa. Niitä sitten selvitellään eri foorumeilla. Viisainta on kysyä puheenjohtajalta, hallituksen jäseniltä ja luottamusmiehiltä eikä lähteä uskomaan ihan kaikkea, mitä kuulee.
Minulla on subjektiivinen tuntuma, että ammattiosastomme on viime aikoina tullut lähemmäs jäseniä; luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut ja ammattiosaston puheenjohtaja ovat jotenkin paremmin jäsenten käytettävissä, vaikka heidän tukikohtansa harmillisesti onkin Sairaalarinteellä.  Toki odotukset ammattiosastoa kohtaan ovat isot ja niiden pitää ollakin isot. Kaikki eri kanavia pitkin tullut kritiikki, toiveet ja viestit käsitellään. Toki niiden eteenpäin vieminen voi olla hidasta ja vaikeaa. Toimijat pohtivat, mikä on ammattiosaston mahdollisuus ja velvollisuus esimerkiksi työntekijän tukemisessa, perehdytyksessä ja opetuksessa ja minkä vastuun kantaa työnantaja mutta myös työntekijä itse. Suurin osa jäsenistöstämme on hyvin hiljaista. Luotetaan, että asiat hoituvat ja hoituvathan ne. Toisaalta tulee kritiikkiä asioista, jotka eivät ole ammattiosastomme vaikutuspiirin alla.
Haluan historiankirjani lukeneena muistuttaa, että monet eduistamme, joita usein pidetään päivän selvinä, ovat vuosikymmenten saatossa tulleet ay-liikkeen edunvalvonnan kautta. Ei niitä kukaan hyvää hyvyyttään ole meille ojennellut. Nämä arkiset asia kuten lomat, lomarahat, työajat, sairasajan palkka, ansiosidonnainen työttömyysturva, työsuojelu, perhevapaat ja luottamusmiehen apu ovat aikoinaan neuvottelujen kautta saatuja sopimuksia. Järjestäytynyt työntekijä on työnantajalleen hyvä sopimuskumppani.
Monet meistä lähiesimiehistä; osastonhoitajat ja apulaisosastonhoitajat kokevat työnsä yhä vaativammaksi ja kaipaavat siihen tukea myös ammattiosastolta. Itse olen sitä saanutkin. Ammattiosastotoiminta on evästänyt minua eniten henkilöstöhallintoon liittyvissä asioissa. Tehyn toiminnassa mukana olemalla saa parhaan tuntumaan sopimuksiin sekä niiden tulkintaan ja uskalluksen lähestyä kysymyksillä sekä henkilöstöhallintoa että luottamusmiehiä ja välttyy tekemästä vääriä sovelluksia ohjeistuksista.
Uupuminen omassa työssä on jatkuva vaara. Sen välttämiseen keinot ovat usein varsin yksilöllisiä. Omia lempiohjeitani on ajatus siitä, että työmäärä on loputon ja on pakko priorisoida ja jotenkin kehitellä ikioma tapa tehdä töitä.  Pohdin omassa työssäni paljon henkilöstön valmiutta itseohjautuvuuteen ja haluaisin työyhteisön toimivan niin.  Kuullut olen myös ajatuksen, että ns. keskijohdosta voitaisiin luopua kokonaan. Sitähän meillä on vähennetty, mutta seurauksia emme vielä ole kunnolla päässeet arvioimaan.
Tykkään yksinkertaisista jaksamisohjeista; nuku riittävästi, ulkoile, liiku, syö terveellisesti, älä tissuttele liikaa, jaa asioita puhumalla kollegoiden ja esimiehesi kanssa, kysy neuvoja, älä pyri täydellisyyteen, ole armollinen itsellesi, viittaa jopa kintaalla vähemmän tärkeille asioille, unohda työnteko välillä kokonaan, älä provosoidu, hankkiudu mukavien ihmisten seuraan! Silitä ja katso kissaa!
Eilen työsuojeluorganisaatiomme järjesti oivan luennon aivotyöstä, johon aiheeseen haluan lopuksi liittää teille linkin.
Voimia syksyyn kaikille jäsenille!
Aira Lievetmursu                                                   
taloudenhoitaja, esimiesvastaava, hallituksen jäsen
osastonhoitaja
Pultti-kissan emäntä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei