Siirry pääsisältöön

Taloudenhoitajan kesälomakatsasus suoraan uimarannoilta


Tehy PPSHP  ao 707 on saanut vilkkaan kevätkauden toimintansa taas aherrettua ja minulla taloudenhoitajana ja esimiesjaoston toisena vetäjänä on ilo ja kunnia kesäloman korvilla jakaa mieleen syvimmin jääneitä Tehy toiminnan aatoksiani.
Esimiesillan teemana toukokuulla oli vielä toisen kerran työhyvinvointi. Toimintaterapeutti, työnohjaaja Minna Koivula oli herättelemässä meissä pohdintoja työnohjauksen näkökulmasta.
Heti aluksi sain narautettua itseni kiinni sen ikuisen teeman ääreltä, mistä tulevat työn taakat ja ongelmat. Työstä vai ”omasta elämästä”. Voiko niitä erotella?  Tuon miettiminen taitaa vain hankaloittaa asioiden ratkaisemista. Niin herkästi omat turhat spekulaatiot vievät vain harhaan. Tunnustakaa vaan itsekin miettivänne joskus, kuinka työkaveri on hankala, ellei peräti psyykkisesti sairas, ainakin persoonallisuushäiriöinen ja vuorovaikutusongelmainen. Oikeastihan suurin osa työkavereista terveydenhuollossa on todella mukavia, hyviä ja tutustumisen arvoisia ihmisiä.
Voi kunpa osaisimme käyttää niitä työelämän taitoja, jotka joku viisas on keksinyt ja, jotka ovat kirjoista luettavissa, luennoista kuultavissa ja opeteltavissa. Pitäisikö meidän koulutusjärjestelmäämme laittaa myös työelämätaitojen tentti samalla tavalla kuin lääkehoidosta ja tietosuojasta ja muista terveydenhuollon tärkeistä asioista. Siinä tentissä olisi kysymyksiä kiusaamisesta, hyvästä käytöksestä, sietokyvystä, ylitulkinnoista, erilaisten mielipiteiden ilmaisemisista ja kunnioittamisesta. Esimiesasemassa oleville voisi olla teemana, kontrolloinko ankarasti vai olenko armollinen asioissa, joilla ei oikeasti ole mitään merkitystä ja varsinkaan terveyshyötyä potilaille. Myös kepin ja porkkanan käyttöä kannattaa puntaroida. Porkkanoista meillä paras ja halvin käytettävissä oleva on positiivinen palaute eli kehu. Sen käyttäminen on meille pohjois-pohjalaiselle kuitenkin ylivoimaisen vaikeaa. Niin ja jotkut työntekijäthän voivat siitä ylpistyä kun ovat muutenkin niin kehun kipeitä. Tai kun onnistut kehumaan, niin vastaanottaja miettii, mitähän se seuraavaksi vaatii. Vaikeaa tämä on.
Nuo ovat siis asioita, joita joutuu ikänsä opettelemaan, vaikka hyvää käytöstä jo kotikasvatuksessa ja koulussa opeteltiin. Aidon dialogin, monenlaisten mielipiteiden sietäminen, tunteiden salliminen, toki hyvän käytöksen rajoissa, vie arjessa niin paljon voimia. Meille opetetaan ratkaisukeskeisyyden merkitystä ja prosessien rakentamista tietoisesti toimiviksi, mutta silti me törmäilemme tuon tuostakin. Mistä löytyisi se vilpitön kiinnostus kuunnella toistenkin näkemyksiä eikä vain niitä, jotka tukevat omaani.
Vuosittaiset Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät toukokuulla Helsingissä avarsivat taas näkemystä hoitotyön johtamisen ydinasioista. Monet asiat päivien viisaista puheista jäivät muistiinpanoihini. Lähiesimiestyö vaatii meiltä kykyä moniulotteisesti nähdä vähän kauemmas eikä vain selvitä taistellen hetkestä toiseen itku kurkussa, pää pinnalla happea haukkoen. Omasta jakamisesta huolehtimiseen liittyy vahvasti itsensä kuunteleminen ja omien reaktioiden ja tunteiden tunnistaminen. Sisimmässämme voisimme alati muistuttaa itseämme periaatteista, kuinka moniulotteisesti terveydenhuollon johtajuus sisältää vaatimuksen vastata hyvään hoitoon ja puolustaa ammatillista etiikkaa, henkilöstön työhyvinvointia sekä köyhien ja huono-osaisten asemaa. Muutoksessa tehtävänämme on yrittää rakentaa siltaa menneisyyden ja tulevaisuuden välillä.
Moninainen Tehy-toiminta on hyvä paikka rikastuttaa näkemystä koko laajan PPSHP:n toiminnasta. Se tuo raikasta ilmaa työelämään. Todella mielenkiintoista on ollut kuulla väläyksiä työstä eri erikoisaloilla. Meillä monilla kun on vahva taipumus vetäytyä juuri sen oman erikoisalamme ja vastuuyksikkömme erinomaisuuden ja ainutlaatuisuuden turvallisten betoniseinien sisälle.
Toivon, että kesä suo meille mahdollisuuden irrottautua työelämän tunteiden mylläkästä. Loma mennään fiilispohjalta eikä minkään oppien mukaan. Minä keräilen kesän uimapaikkoja. Nyt olen menossa numerossa kahdeksan.
KESÄLOMASTA EI PIDÄ OLLA HUOLISSAAN!
- Aira Lievetmursu taloudenhoitaja, osastonhoitaja Yleissairaalapsykiatria

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei