Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista Tehy PPSHP edunvalvonnasta

KIKY- eli kilpailukykysopimus muttaa KVTES:n määräyksiä 1.2.17 lukien. Tällöin työaika pitenee laskennallisesti 6 minuuttia per päivä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jaksotyössä suunnitteluraja eli säännöllinen työaika pitenee 114 tunnista 45 minuutista kolmen viikon jaksossa puolitoista tuntia, eli 116:15. Mitään muuta työvuorojen pituuksissa ei sinällään tapahdu, vaan entisen mukaan työnantaja suunnittelee toimintojen vaatimalla tavalla KVTES:n periaatteiden mukaan. Työvuoron mitta jaksotyössä on käytännössä 4-10 tunnin välillä, työpäivien ja vapaapäivien suhden kolmen viikon jaksossa tulee olla 15-6 ja vuorokausi- tai viikkolevot tulevat entiseen tapaan toteutua.
KIKY-sopimus tekee sen, että tänä vuonna ei tule mitään yleiskorotuksia tms palkkoihin. Tästä johtuen sairaanhoitopiirissämme on lähtenyt kiertämään huhu, jonka mukaan palkat olisi jotenkin jäädytetty. Tämä EI pidä paikkaansa. Vaikka yleiskorotuksia ei ole tulossa, niin normaalisti työnantajalla on velvollisuus tarkistaa työntekijän palkka TES-määräysten mukaisesti. Käytännössä silloin, kun tehtävänvaativuus muuttuu oleellisesti, palaa pitkän poissaolon (yhdeksän kuukautta) takaisin perustehtävään tai uuden palvelussuhteen alkaessa.
Lisäksi KIKY-sopimus leikkaa kolmeksi seuraavaksi vuodeksi meidän lomarahojamme 30% ja tämä ikävä juttu näkyy meidän lompakoissa sitten kesäkuussa, mutta tämä on asia mille emme voi mitään.
Yhden paikallisen sopimuksen haluaisin nostaa esille tässä. Se on hälytysrahasopimus. Kehotan kaikkia jäseniä lukemaan sen tarkkaan ja pohtimaan mitä siinä oikeasti lukee. Vaikka sopimus on ollut voimassa jo vuodesta 2009, niin viime aikoina on taas tullut paljon asian tiimoilta yhteydenottoja. Sopimuksesta haluan sanoa muutaman oleellisen asian. Ensinnäkin sen tarkoitus on turvata toimintaa ja turvatakseen työnantaja haluaa ostaa sopimuksella teidän, työntekijöiden vapaa-aikaa, eli joustoa. Sopimuksen mukaan työnantajan edustajan eli ”hälytyksen” tekijän eli esimiehen on sanottava ennen joustamisesta sopimista, että oikeuttaako tilanne hälytysrahaan vai ei. Itse lähden siitä ajatuksesta, että aina kun työnantaja muuttaa yksipuolisesti työntekijän vahvistettuja työvuoroja tulee hälytysraha maksaa. Viimeisenä nostona muistuttaisin siitä periaatteesta, että mikä ero on vastaavalla vapaalla ja hälytysrahalla. Jos työntekijä suostuu työnantajan aloitteesta joustamaan, tulemaan vapaalta töihin jne ja työntekijä saa korvauksena joustamisestaan toivomansa vapaan ei hälytysrahaa makseta. Tämä on hyvä muistaa.
Lopuksi haluaisin muistuttaa eräästä erittäin merkityksellisesti asiasta, joka ei ehkä nyt koske meitä päivittäin, mutta joka tulee mullistaan meidän kaikkien elämän lähitulevaisuudessa. Se on tuleva SoTe- ja maakuntauudistus. Se tulee muuttamaan meidän kaikkien elämää, jollain tavalla. Sairaanhoitopiiri lakkaa vuoden 2018 lopulla ja siinä samassa kaikkien työnantajat vaihtuvat. Osa voi jäädä maakunnan, eli jonkinlaisen julkisen toimijan palvelukseen, mutta osalla työnantaja voi vaihtua yhtiöksi tai jopa yksityiseksi toimijaksi. Tämän vuoksi suositan seuraamaan asiaa ja vaikuttamaan niihin mahdollisimman paljon, omilla kanavillaan.
Itse edustan pääneuvottelijana henkilöstötyöryhmässä Pohjois-Pohjanmaan vajaata 8000 tehyläistä, joita nämä muutukset koskevat ja lupaan antaa kaiken osaamisen ja voimavarani siihen, että muutos tulee olemaan mahdollisimman kivuton sekä tehyläisen edunvalvonnan tavoitteiden mukainen.
Näille puheilla toivotan kaikille jaksamista työvuoteen 2017 ja haastan teidät kaikki muistamaan, että tänä vuonna on ison Tehy ry:n vaalit ja Tehyn puheenjohtajan valinta.
-Juha Honkakoski, pääluottamusmies Tehy PPSHP
juha.honkakoski ät ppshp.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei