Siirry pääsisältöön

Tapahtuu ja paljon - siksi me olemme yhdessä Tehy

Pakkolakia, sotea, lisätyötä, säästöjä, yt-neuvotteluita ja mitä vielä…
Vaikka välillä näyttää, että onpa hiljaista, niin jatkuvasti tapahtuu niin meillä, kuin muuallakin. Tällä viikolla lähti maamme hallituksen lakiesitys niin sanotusta pakkolaista lausuntokierroksille. Palkansaajajärjestöt laskivat, että tuollaisenaan se tarkoittaa käytännössä kahdeksan (8) prosentin palkan alennusta meille. Jos tuolla oikeasti pelastettaisiin maa, niin tätä voisi jotenkin edes yrittää ymmärtää, mutta tämä on kuitenkin tulonsiirto pääomalle, osakkeen omistajille, maksimaaliselle voitolle ja niin edelleen... niin minä ainakin edelleen olen sitä mieltä, että tämä ei todellakaan käy.
Tällä hetkellä meillä on voimassa oleva työehtosopimus tammikuun 2017 loppuun, joten mikään pakkolaki ei vielä napsahda meille - mutta se on varmaa, että jos nuo lait menevät pakkona eteenpäin, otetaan tuolle hinta tulevalla neuvottelukierroksella, rapian vuoden päästä. Tällöin meidän tehyläisten on hyvä olla yhtenäisiä ja nähdä se, että joukkovoima ja kunnon valmistautuminen on se paras ase näihin.
Sekin tuli tässä nähtyä, että ”viisaimmat” päätökset tulee tehtyä pienessä humalassa. Viittaan tässä siihen, että maan hallitus valvoi muutaman yön ja teki verrannollisesti puolentoista promillen humalassa ne päätökset meidän kaikkien tulevaisuudesta, joista emme tiedä vielä kuitenkaan mitään. Me hoitajat tiedämme, että neljän-viiden aikaan yövuorossa tulee kerrottua ne parhaimmat jutut, mutta ovatko ne järkeviä, on asia erikseen.
Sen tiedämme kuitenkin, että vuonna 2019 tapahtuu iso muutos. Sitä edellisenä vuonna väännetään tämän maan suurimman yt-neuvottelut, jolla muutaman sadan eri työnantajan palkansaajat siirretään liikkeenluovutuksella 15-18 eri työnantajalle. Tästä tulee äärettömän iso voimainponnistus, jolloin edelleen meidän hoitajien pitää olla yhtenäisiä ja valmistautuneita, olla Tehy.
Paikallisestikin on tapahtunut ja tulee tapahtumaan. Meillä on edelleen maan mittakaavassa hyvin paljon toimivia paikallisia sopimuksia, on hälytysrahaa, työaikapankkia, keikkataksaa ynnä muuta. Mutta yksi pitkä paikallinen sopimus tuli täysin tiensä päähän. Hoitotakuun lisätyösopimus on ollut voimassa talossa vuoden 2007 alusta, väliaikaisena ratkaisuna turvatakseen hoitotakuulainsäädännön toteutumisen. Tehy, muut ammattijärjestöt ja myös valvovat viranomaiset ovat olleet sitä mieltä, että tämän kaltainen sopimus pitää olla vain poikkeustilanteita varten eikä jatkuvaa toimintaa varten.
Hoitotakuu tulee pitää lainmukaisella tasolla normaalia toimintaa lisäämällä ja vahvistamalla. Lopulta työnantajakin ymmärsi tämän, kun päätti neuvottelut lisätyösopimuksen jatkosta yksipuolisesti. Optalla ollaan tekemässä iso tulonsiirto henkilöstöbudjettiin ja perustamassa iso liuta alamme vakansseja, että normaalia toimintaa päästään tehostamaan, henkilöstömitoitusta lisäämällä. Tämä on hyvä juttu, mutta riittääkö se... Sen näemme tulevaisuudessa. 
Muistakaa edelleen, kenenkään ei tarvitse tehdä vapaa-ajallaan työtä huonolla korvauksella, eikä joustaa loputtomiin. Me elämme vain yhden elämän eikä sitä kannata tuhlata pelkästään työntekoon. Voipi olla, että työnantajalla tulee vielä joskus tarve tämän kaltaiselle paikalliselle sopimukselle, jolla he ostavat hoitajien vapaa-aikaa erilliskorvauksella - mutta tällä hetkellä heillä ei siihen ole tarvetta ja se siitä. Lisätyösopimusta ei hoitajille ole eikä sitä nyt ole tulossa.
Näin ollen meidän kannattaa keskittyä muihin asioihin sekä valmistautua näihin tuleviin, suurempiin asioihin. Meidän kannattaa muistaa se tosiasia, että nykypäivänä ei ole olemassa saavutettuja etuja ja muutostilanteissa työnantajat haluavat poistaa niitä. Ainoa keino yrittää ehkäistä sitä ja yrittää saavuttaa jotain lisää, on siis olla yhtenäisiä. Me tehyläiset ainakin tässä talossa osaamme sitä olla.
Ensi vuoden alusta alkaa sitten lopultakin vaativan hoitohenkilöstön työn vaativuuden arviointijärjestelmän uudistaminen… Mutta onneksi ennen sitä saamme taas syödä kinkkua, lanttulaatikkoa ja suklaata ja kenties hetkeksi unohtaa tuo pimeä ja kylmä. Joten en tuhlaa aikaanne tuon projektiin tällä kertaa enempää. Siitä tulee varmasti seuraavan puolen toista vuoden aikana informaatiota ihan riittävästi.
Hyvää syystalvea ja joulun odotusta kaikille, toivoopi
Juha Honkakoski, pääluottamusmies TEHY PPSHP

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei