Siirry pääsisältöön

Terveisiä Psykiatrialta!


Ensimmäistä kertaa tämmöistä blogi kirjoitusta näpyttelemässä. Eipä silti, tämän vuoden aikana on tullut tehtyä muitakin asioita ensimmäistä kertaa. Ensimmäistä kertaa olen Tehy 707:n hallituksessa, varajäsenenä kylläkin. Tässä on vuoden aikana oppinut yhtä sun toista siitä miten ja millä tavalla ammattiyhdistys ajaa jäsentensä asioita sekä miten edunvalvontaa hoidetaan PPSHP:ssä. Uusia ihmisiä on tullut tutuksi ammattiyhdistystoiminnan kautta. Ensi vuosi tuokin sitten lisää mielenkiintoisia juttuja, luottamusmieskoulutukset sekä siihen liittyviä tehtäviä.
Vuosi 2013 alkaa olla lopuillaan. Psykiatrialla vuoden aikana on rakennemuutos herättänyt keskustelua sekä huolta. Tällä hetkellä rakennemuutoksen vaikutukset on todennettavissa vasta kun rakennemuutoksen jälkeen on ehditty elää pitempi tovi. Asiasta keskustelin tulevan luottamusmiehen, Jukka Kannon kanssa. Jäimme pohdiskelemaan rakennemuutokseen liittyviä asioita joita seuraavana esittelemme.
Mitkä sitten ovat hallitun rakennemuutoksen tunnusmerkit? Rakennemuutoksista eri aloilla ja eri aikakausina voi lukea kun googlettaa asian. Yhteinen nimittäjä näyttäisi olevan resurssien siirtäminen paremmin vastaamaan muuttunutta kysyntää. Täällä psykiatriassa ramun alkusysäykseksi on kirjattu Mieli-2009 -ohjelma, jossa tavoitteeksi asetetaan laitospaikkojen vähentäminen ja avohoidon lisääminen. Voisi ajatella että hallittuun ja laadukkaaseen rakennemuutokseen kuuluu se että kun laitospaikat vähenevät (kuten nyt 2014 alusta tapahtuu) on avohoito kehitetty ja resurssoitu niin että se on valmis hoitamaan sille siirtyvät tehtävät. Onko näin? Varmaankin on jos ramun tarve lähtee siitä että asiakas on potilas, joka laitospaikkoja on käyttänyt. Jos taas asiakkaaksi ajatellaan rahapulassa kytevät kunnat ja ramua ohjaa suurelta osin säästötarve niin voi niinkin käydä ettei sitä avohoitoa ole resurssoitu riittävällä tavalla.
Matkan varrella rakennemuutoksen sisältö muuttui kun mukaan tuli ulkoisia muuttujia, jotka vaikuttivat osastojen sijoitteluun ja olemassaoloon. Henkilökunnan (uudelleen) sijoitukset menivät turhan myöhäiseen ja tätä kirjoittaessamme eivät ihan kaikki taida tietää vieläkään missä työtään 2014 alusta jatkavat.
Osin hoitohenkilökunta on kokenut tilanteen turhauttavana kun päätöksiä ei ole tullut. Hyvää tarkoittava ajatus kuulla ja toteuttaa ihmisten toiveita sijoituspaikastaan kääntyi osin itseään vastaan kun lopulta kuitenkin jouduttiin ja joudutaan tekemään sijoituksia, jotka eivät kaikkia miellytä. Tällaisessa tilanteessa uusille työyhteisöille jää turhan vähän aikaa sopia ja kehittää toimintaansa. Tällöin helposti käy niin ettei osaston toiminta tai prosessit ole sujuvia tai tehokkaita. Mitataanpa sitä sitten taloudellisilla tai laadullisilla mittareilla.
Jos muutoksen tarvetta ohjaa raha on sekin tietysti realiteetti mutta silloin sitä vasta pitääkin olla tarkkana että rakennemuutoksesta aiheutuneet muuttuneet prosessit toimivat kunnolla. Muutoin voi käydä niin että valuviat maksavat jossain vaiheessa moninkertaisesti. Tietysti tällaisessa tapauksessa suurin vääryys tapahtuu niille, jotka hoitoa tarvitsevat. 
Vuoden 2014 alusta aloittaa psykiatrialla uusia ihmisiä luottamusmiehenä sekä varaluottamusmiehenä. Onneksi meillä on mahdollisuus konsultoida pitkäaikaisia ja kokeneita luottamusmiehiä, Tervon Arjaa sekä Räsäsen Pasia.
Hyvää ja mielenrauhallista Joulua teille ihmiset ja sopivan haasteellista Uutta Vuotta 2014 !
-toivottaapi Timo Hannila ja Jukka Kanto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääluottamusmiesehdokkaat esittäytyvät

Tehy PPSHP pääluottamusmiesvaalit käydään NYT! Kyseessä on vuoden 2021 loppuun asti kestävä tehtävä. Tässä seuraa ehdokkaiden omat esittelyt:

Nykyisyydestä kohti tulevaisuutta

Työsopimuksella myymme työnantajalle aikaamme ja osaamistamme vastiketta vastaan. Venymisestä ja joustamisesta ei siinä kaupassa ole sovittu. Kevään ja alkukesän aikana käytiin työehtosopimusneuvotteluita ja niitä joiltain osin vauhditettiin ylityö - ja vuoronvaihtokielloin. Mm. valmiuslain säädösten voimassa olon vuoksi tätä käytettiin marginaalisesti ja hetkellisesti. Joustaminen keskeytettiin pieneksi ajaksi mutta ongelmat alkoivat kasautua ilman isompia viiveitä. Tästä on helppo muodostaa se johtopäätös, että palveluntuotanto terveydenhuollossa pysyy pystyssä pitkälti pienipalkkaisten työntekijöiden joustamisen ja työajoista tinkimisen avulla.  Tehy PPSHP on vuosien aikana ollut edistämässä paikallista sopimista liittyen joustamiseen. Meillä on käytössä lisätyö ja tuottavan toiminnan malli, sisäisen keikkailunmalli, hälytysraha malli ja varallaolo malli , jotka kaikki poikkeavat kokonaan tai merkittävästi siitä, mihin työehtosopimus antaa mahdollisuuden.   Työntekijällä on mahdolli

Ajatuksia keväästä ja syksystä 2020 paikallisesti

Korona-kevät 2020, sellaisena se muistetaan. Kaikkea valtakunnan uutisointia hallitsivat uutiset koronatilanteesta. Television ajankohtais- ja keskusteluohjelmat täyttyivät asiantuntijoiden arvioista epidemiatilanteeseen liittyen. Heti alussa pohdiskeltiin, laskettiin ja alettiin valmistautua siihen miten terveydenhuoltomme kestää ennen kokemattoman tilanteen. Julkisuudessa näytettiin kuvaa ja kuvia suojavaatetuksessa kulkevista terveydenhuollon työntekijöistä meiltä ja muualta. Kiitosta sekä kannustusta tuli kansalaisilta, julkisuuden henkilöiltä ja osallistuipa valtiovaltakin asiaan valaisemalla Finlandia-talon!  E n kykene ottamaan kantaa, kuinka montaa ihmistä nuo eleet lämmittivät ,mutta meille tulleissa yhteydenotoissa olisi kyllä toivottu konkreettisempaakin. Tehy PPSHP ehdotti työnantajalle erityistä koronalisää. Neuvottelut eivät edenneet. Suojavälineiden riittävyys puhutti ja niitä Suomi hankki muun muassa Virossa toimivilta monialayrittäjiltä hiukan huonommalla menestyksellä