Siirry pääsisältöön

”Ei sitä kaikkeen hupatukseen aleta!”

Seisoin tänään lähes 2 tuntia jonottamassa paljon puhuttua sikainfluenssarokotetta. Kirurgian klinikan ruokasalikäytävällä oli jono melkein ulko-ovelle saakka. Mietin, mistä kumpuaa mediassakin ruokittu tieto, että hoitohenkilökunta ei halua suojata itseään.
Ohi käveli siinä odottaessani mennen tullen henkilökuntaa, olihan ruoka-aika. Kommentit olivat mielenkiintoisia.
          Aiotko myrkyttää itsesi?         Ei sitä kaikkeen hupatukseen aleta!
          Onneksi saadaan ilmaiseksi suojaus!          Riittääköhän sitä kaikille.
Tässä muutamia esimerkkejä laidasta laitaan. Ajoittain oli olo, kuin olisin menossa kaasukammioon, ajoittain taas rinta rottingilla kansalaisvelvollisuutta täyttämään.
Rokotuksen ottaminen on täysin vapaaehtoista. Jokainen miettii omalla kohdallaan ottaako tai miksi ei ota. Siihen eivät voi ministerit tai arkkiatrit puuttua. Isot herrat painostavat vetoamalla etiikkaan, toinen ryhmittymä pelottelee sivuvaikutuksilla.
Jokaisen valintaa on syytä kunnioittaa, olipa se mikä vaan. Turhaa on provosoida tai provosoitua saati syyllistää ketään. Ennemmin koen, että me” emme kaikkiin hupatuksiin aleta” työssämme. Työaikalait ovat voimassa myös epidemian aikana. Johan tähän on voinut varautua keväästä lähtien. Ei tule kuin salama kirkkaalta taivaalta!
Työyksiköissä tulee jäsentemme muistaa, että hoidetaan hyvin, täydellä ammattitaidolla ja täydellä sydämellä, mutta EI selkänahalla. Sairastuneiden hoitajien tilalle tulee saada sijaisia. Kuormitusten tulee olla suhteessa työkykyiseen, paikalla olevaan henkilökuntaan. Se tarkoittaa jatkuvaa elektiivisen toiminnan seurantaa. Työaikojen, työvuorolistan muuttamiseen ilman työntekijän suostumusta tulee olla perusteltu syy. Onko epidemia, johon on varauduttu puoli vuotta, perusteltu syy?? Näissä tilanteissa kysytään joustoa. Sitä vain pitää löytyä sekä työnantajalta että työntekijältä. Jos vain toinen osapuoli joustaa, se tarkoittaa alistamista! Luottamusmiehet ja ay-aktiivit antavat lisätietoa ongelmatilanteissa. Myös Tehyn sivuilla on koottua tietoa influenssaan liittyvistä kysymyksistä.
Tämän härdellin keskellä toki edelleen sopeutetaan ja sopeudutaan. Työsuojeluvaltuutettujen vaalit ovat menossa ja Tehyn luottamusmiesvaalit ovat myös ajankohtaisia. Niistä on tietoa näillä nettisivuilla. Lukekaa, äänestäkää, vaikuttakaa.
//Marja Niskasaari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääluottamusmiesehdokkaat esittäytyvät

Tehy PPSHP pääluottamusmiesvaalit käydään NYT! Kyseessä on vuoden 2021 loppuun asti kestävä tehtävä. Tässä seuraa ehdokkaiden omat esittelyt:

Nykyisyydestä kohti tulevaisuutta

Työsopimuksella myymme työnantajalle aikaamme ja osaamistamme vastiketta vastaan. Venymisestä ja joustamisesta ei siinä kaupassa ole sovittu. Kevään ja alkukesän aikana käytiin työehtosopimusneuvotteluita ja niitä joiltain osin vauhditettiin ylityö - ja vuoronvaihtokielloin. Mm. valmiuslain säädösten voimassa olon vuoksi tätä käytettiin marginaalisesti ja hetkellisesti. Joustaminen keskeytettiin pieneksi ajaksi mutta ongelmat alkoivat kasautua ilman isompia viiveitä. Tästä on helppo muodostaa se johtopäätös, että palveluntuotanto terveydenhuollossa pysyy pystyssä pitkälti pienipalkkaisten työntekijöiden joustamisen ja työajoista tinkimisen avulla.  Tehy PPSHP on vuosien aikana ollut edistämässä paikallista sopimista liittyen joustamiseen. Meillä on käytössä lisätyö ja tuottavan toiminnan malli, sisäisen keikkailunmalli, hälytysraha malli ja varallaolo malli , jotka kaikki poikkeavat kokonaan tai merkittävästi siitä, mihin työehtosopimus antaa mahdollisuuden.   Työntekijällä on mahdolli

Ajatuksia keväästä ja syksystä 2020 paikallisesti

Korona-kevät 2020, sellaisena se muistetaan. Kaikkea valtakunnan uutisointia hallitsivat uutiset koronatilanteesta. Television ajankohtais- ja keskusteluohjelmat täyttyivät asiantuntijoiden arvioista epidemiatilanteeseen liittyen. Heti alussa pohdiskeltiin, laskettiin ja alettiin valmistautua siihen miten terveydenhuoltomme kestää ennen kokemattoman tilanteen. Julkisuudessa näytettiin kuvaa ja kuvia suojavaatetuksessa kulkevista terveydenhuollon työntekijöistä meiltä ja muualta. Kiitosta sekä kannustusta tuli kansalaisilta, julkisuuden henkilöiltä ja osallistuipa valtiovaltakin asiaan valaisemalla Finlandia-talon!  E n kykene ottamaan kantaa, kuinka montaa ihmistä nuo eleet lämmittivät ,mutta meille tulleissa yhteydenotoissa olisi kyllä toivottu konkreettisempaakin. Tehy PPSHP ehdotti työnantajalle erityistä koronalisää. Neuvottelut eivät edenneet. Suojavälineiden riittävyys puhutti ja niitä Suomi hankki muun muassa Virossa toimivilta monialayrittäjiltä hiukan huonommalla menestyksellä