Siirry pääsisältöön

Kesä tulee kohisten

Muutamana aamuna ikävä vesisade on kyllä päässyt vähän pilaamaan tunnelmaa. Tehyn liittokokous- ja valtuustovaalit on pidetty, äänet laskettu ja uudet edustajat valittu.
Koko maan äänestysprosentti vaaleissa nousi ollen nyt 34.4%. Vuonna 2005 luku oli 31.6%, joten nousua 2.8%. Ensimmäisen kerran oli mahdollisuus äänestää myös netissä. Tätä mahdollisuutta käytti 11 % tehyläisistä.  Vuoden 2007 työtaistelu-uhan aikainen esimerkki siitä, että yhdessä olemme enemmän, on tuottanut tulosta. Toki parannettavaa vielä jää, mutta jos vertaamme lukua monien muiden liittojen aktiivisuuteen, voimme olla ylpeitä.
Pohjois-Pohjanmaalla äänioikeuttaan käytti 36.4% jäsenistä ja meidän oman ammattiosastomme äänestysprosentti oli 40.1. Hyvä tulos kokonaisuuteen verrattuna. Meidän ammattiostostamme oli runsaasti aktiivisia ehdokkaita päättäjiksi, joten se innosti jäseniä käyttämään äänioikeuttaan. Saimme liittokokoukseen 10 edustajaa, kun Pohjois-Pohjanmaan vaalipiiristä valittiin 24. Yhteensä liittokokoukseen valittiin edustajia 290.  Tehyn valtuustoon seuraavalle kaudelle valittiin ammattiosastostamme  4 päättäjää. Valtuutettuja on yhteensä 60, joten olemme hienosti varmistaneet oman alueemme ja sairaalamme jäsenten äänen ja mielipiteiden kuuluvuuden valtakunnallisella tasolla. Lämmin kiitos kaikille äänioikeuttaan käyttäneille ja ehdokkaina olleille. Onnittelut valituille edustajille. Työsarkaa riittää!
Vaalien lisäksi ja rinnalla kuuluu ammattiosaston arkeen tämänhetkinen säästämisen paine. Kuuntelemme päivittäin valtakunnallisen ja yleismaailmallisen laman aiheuttamaa talouden syöksykierrettä. Kuntien rahat ovat loppu ja se vaikuttaa suoraan meidän talomme toimintaan. Jokaisessa yksikössä puhutaan menokehyksestä ja siinä pysymisestä. Toiminnan organisointia puidaan, säästöjä haetaan kaikin mahdollisin tavoin. Samalla kuitenkin hoitotakuussa velvoitetaan pysymään. Mission Impossible!
Toimintojen pyritään järkeistämään ja toimenkuvia aukikirjoittamaan. Paras tilanne olisi, että jokainen ammattiryhmä tekisi sitä, minkä osaa ja mihin on koulutuksensa saanut. Henkilöstön täytyy saada vaikuttaa omiin töihinsä. Parhaat ideat tuloksellisuudesta tulevat niiltä, jotka sitä työtä oikeasti tekevät. Tuloksellisuutta mitataan monilla muillakin mittareilla kuin rahalla. Työhyvinvointi, sairaslomien väheneminen, jaksamisen paraneminen ja yhtenä tärkeimpänä potilaan hoidon laadun paraneminen ovat mittareita.
Kesälomittajat tulevat parin viikon kuluttua töihin. Kokenut, koulutettu henkilökunta joutuu jälleen venymään äärimmilleen perehdytyksen ja vastuun kasvaessa. Luottamusmiehet ja ammattiosaston aktiivit ovat valppaina työyksiköissä, jotta paine ei käy liian suureksi. Jokaisella meistä on oikeus viettää kesää, olla vapaapäivänä rauhassa perheen kesken, ilman, että huono omatunto kalvaa siitä,  kuinka toiset pärjää töissä. Jaksamisella ja venymisellä on oltava rajat!
//Kevätterveisin Marja Niskasaari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei