Siirry pääsisältöön

Paikollaan, valmiit, NYT!



Tiistaina se alkaa – kunta-alan työehtosopimusneuvottelut. Meidänkin on aika alkaa kääriä hihoja ja seurata tarkkaan missä mennään. Tiedän, että ilmassa on suuria odotuksia ja tes-neuvottelujen yllä leijuu työtaistelun uhka. Ihan niin kuin on käynyt muillakin tähän mennessä neuvotelluilla aloilla. Mistä sitten neuvotellaan?  On niin paljon tarpeita, joka talossa, yksikössä ja jokaisen mielessä. Yhdessä sisarjärjestö Superin kanssa neuvotellaan palkankorotuksista, kiky-tuntien poistamisesta ja omasta Sote-alan työehtosopimuksesta. Vientiteollisuuden pelinavaus palkankorotuksille 3.3 % ei nyt vaan ihan riitä, tavoitteena on saada koulutetulle hoitohenkilökunnalle 1.8 % korkeampi palkankorotus. Tämä on tavoite ja sillä on hintansa. Senhän voi lukea jo lehtien palstoilta: Hoitajat on ahneita, verot nousevat ja ihmishenget ovat vaarassa. Antakaapa olla! Pääministeri Marin sanoi A-studion haastattelussa, että jos pienipalkkaiset naiset menevät yleislakkoon, Suomi ei kestä sitä. Mutta emme me hoitoalan ammattilaisetkaan kestä tätä nykyistä menoa – työolot, työn arvostus ja palkkaus on saatava kuntoon. Talkoot on nyt tehty. Kuntatyönantaja on laskenut, että ylimääräisellä 1.8% prosentin korotuksella saataisiin palkattua 15700 sairaanhoitajaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Mistä nuo sairaanhoitajat löytyvät? Kertokaa minullekin, jos joku teistä löytää tuon joukon. Ammattiosasto tulee tarvitsemaan kaikkia jäseniään tämän kevään aikana. Paikallinen tuki meidän liitomme neuvottelijoille on äärettömän tärkeä. Samalla tehdään paikallisesti sellaista yhteistyötä mitä ei olla aikaisemmin paljonkaan tehty – minulla on suunnitelmia. Kuulette niistä tässä pikkuhiljaa. Päivittäkää jäsentietoihin yhteystiedot! Mottona: Yhdessä, joukolla kohti kirkkaampaa tulevaisuutta!

Taannoin pyysin ystäviltäni positiivia sanoja tämän vuoden ajalle kulkemaan rinnallani. Sain niitä paljon. Tässäpä niistä osa upotettua tähän blogiin.   Aurinkoisena ja tunteellisena ihmisenä olin joulun alla todella harmissani, kun tuli tieto sairaanhoitopiirin hallituksen tekemästä päätöksestä yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta koskien Oulaskankaan psykiatrista osastoa ja nuorten tukitaloa. Taas! Samalla nousi sisu. Toistuvasti samassa tilanteessa olevat jäsenet tarvitsevat kaiken mahdollisen avun ja tuen. Suunnitelmat lähtivät heti raksuttamaan yhdessä luottamusmiesten kanssa. Nyt tämä prosessi on alkanut ja etenee aikataulullaan. Toivon viisautta prosessissa oleville päättäjille joka taholla, että osaisivat katsoa myös tulevaisuuteen asioissa, joita nyt päättävät.

Periksiantamattomana tahtonaisena näen tämän kevään haasteellisuuden lisäksi myös varsin opettavaisena aikana. Olen todella kiitollinen, että sain jatkaa puheenjohtajan pestiä vielä tämän kauden. Edelliset kolme vuotta ovat olleet mukavaa ja opettavaa aikaa. Kyllä tässä pestissä on välillä ollut koetuksella niin pitkäjänteisyys kuin huumorintajukin. Kuitenkin tämä on ainutlaatuinen matka. Joku on joskus kysynyt minulta, että ” onko sinulla tarpeeksi munaa tiukoissa tilanteissa” – vielä on löytynyt. Ja nythän minulla on takataskussa, aina matkassa Katrilta vertauskuvallisesti saatu kikkeli. Tämä on sellaista työtä, jonka vuoksi pitää sitkeästi ja reippaasti sukeltaa syvyyksiin, että voi saavuttaa suuria seikkailuja. Mitäpä sitä ei puheenjohtaja tekisi ammattiosastonsa eteen. Rohkea ja sopuisa olen ollut aina elämässäni. Kerkeävänä ihmisenä ehdin kyllä harrastaakin, vaikka välillä tämä työ on vähän ympäripyöreätä vuorokautta. Joutuisasti ehdin aina mökille tuulettamaan ajatuksiani, ihailemaan luonnon kauneutta ja leipomaan kakkuja. Vauhtia ja menoa elämään löytyy myös paikallisen ralliseuran riveistä ja lukuisista talkootehtävistä. Lomalla on akut täytetty ja nyt pannaan menoksi kohti kevättä.

Norsukin syödään pala kerrallaan, niin tahkotaan tämä neuvottelukierroskin. Muista tulla kuulolle Tehy ry järjestämään neuvottelukierros jäseniltaan 4.2.2020 Lasarettiin. Ilmoittautuminen on avoinna. Paikalla ovat Tehy ry:n puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi. 

- Outi Puoskari

Tehy PPSHP puheenjohtaja


12.1.2020

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

We Want You

Olen aloittanut ammattiosastomme nuoriso- ja opiskelijavastaavana ja olen miettinyt, miten voisimme parantaa hyvinvointiamme rajallisin resurssein. Mielestäni hyvään elämään kuuluu työn lisäksi kulttuuria ja sivistystä - tarvitsemme sosiaalista kanssakäymistä ja uusia kokemuksia.   Kysynkin, onko sinulla tulossa taidenäyttely? Harrastatko valokuvausta, kuorolaulua? Vai onko bändisi keikalla Oulun seudulla? Järjestätkö dj-keikan, nukketeatteriesityksen, runonlausuntaillan? Olet iältäsi vanha, nuori tai keski-ikäinen, opiskelija tai pidempään töissä viihtynyt? Me haluamme tietää tapahtumastasi. Voimmeko miettiä yhteistyötä ja vaikka markkinoida tapahtumaasi? Ehkä voisimme tukea jäsentemme osallistumista kulttuuritapahtumaasi. Kerro meille - olkaamme vahvempia yhdessä!   Terveisin, Tommi Kallioniemi ( tommikall(at)outlook.com)

Pohteen ensimmäiset paikalliset sopimukset on allekirjoitettu!

  Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnistyy tuota pikaa. Paljon on tehtynä valmisteluja erilaisissa kokoonpanoissa. Tehy ammattijärjestönä on myös paikallisesti osallistunut omalta osaltaan valmisteluihin. Historiallinen hetki oli eilen iltapäivällä, kun sain allekirjoittaa ensimmäiset paikalliset virka-ja työehtosopimukset hyvinvointialueelle Pohjois-Pohjanmaan julkisen sektorin ammattiosastojen valtuuttamana. Tehyn rekisteröityjen yhdistysten eli ammattiosastojen rakennetyöryhmä (RAKE) neuvottelee ja sopii isoissa muutostilanteissa, kuten työnantajan vaihdokset, työnantajan kanssa paikalliset virka- ja työehtosopimukset. Pohjois-Pohjanmaan ammattiosastojen kokous on 14.3.2022 antanut neuvotteluoikeudet Pohjois-Pohjanmaa RAKE-ryhmälle, koskien Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien, sote-sopimuksen piirissä olevien ammattiosastonsa jäsenten osalta. Rake-ryhmä on valinnut tehtävään keskuudestaan neuvottelijat, kolme pääluottamusmiestä ja yhden ammattiosaston

Tämä vuosi pakettiin: Huh, huh!

Pultti on voimavara. Kerron ensimmäisenä asian, jonka me kaikki jo tiedämme. Tämä vuosi on ollut varsin erikoinen. Yritän välttää eniten työssäni kuultuja termejä kamala, uuvuttava, kuormittava, sekava, raskas, epäoikeudenmukainen… Erikoisen siitä ovat tehneet varsin monet yhtä aikaa kuormittaneet asiat: korona, työtaistelu, Ukrainan sota, energiakriisi, hintojen nousu, kiihtyvä työvoimapula sekä organisaatiouudistuksemme sairaanhoitopiirissä. Loppuvuodesta turvattomuus alkoi jopa lisääntyä. Tietotulva uudistuksista liittyen hyvinvointialueelle siirtymisestä, palkanmaksun onnistumisesta sekä oman työpaikan tilanteesta huolestuttavat meitä kaikkia, toki eri asteisena. Olen havainnut, että osalla meistä on valtava kiire ottaa tilanne heti hallintaan ensimmäisen uuden sähköpostin tai intran tiedotteen kilahtaessa näkyviin. Se ei oikeasti ole kenellekään mahdollista. Varsinkin kun meillä itse kullakin on suoritettavana ensisijaisesti se ikioma perustehtävämme. Mutta kun suurin osa mei